
Alsof het vorige week nog niet genoeg was begint de maandag meteen weer met een culinair feest. 10 zoete wijnen (Sauternes-Barsac) gecombineerd met 10 hartige gerechten. Locatie vandaag is Seinpost in Scheveningen, initiator is mijn oude vriend Nico McGough (Résidence/Gouden Ton) en chef vandaag is Edwin van de Goor zelf. Vaste chef Gert Jan Cieremans wordt vandaag geopereerd dus is Edwin zelf achter de kachel gekropen, wat hem siert. Het menu is vorige week voorgeproefd door o.a. Jacques Delissen, dus dat zit wel snor, maar eerst beginnen we met een glaasje champagne van Gosset om de mond te spoelen….. We gaan aan tafel en ik zit o.a. met wijnschrijver Gert Crum, de dames van het nieuwe wijnblad Winelife, Andre Sauerbier, een meneer van Sopexa en een steeds wisselende wijnmaker. Doel van de oefening vandaag is dat Sauternes/Barsac bezig is met wat ze zelf een soort “liberation” noemen, laten zien dat hun zoete wijnen niet alleen passen bij zoete gerechten en foie gras, maar ook met zoute gerechten goed gaan. We zijn benieuwd!
Eerste gerecht hakt er meteen in; met brood gebakken sardine met tomaat, saus van aardappel en oester, zee-egel en komkommerkruid. Lekker gerechtje, maar lastig met de Château Doisy-Daëne 1997, wat op zich natuurlijk een prachtige wijn is.
2de wijn is de Château Guiraud 2002, een volle bak tropisch fruit en perzik, die het helaas vol over de tarbot met perzik, hazelnoot, saus van Hollandse geitenkaas en arganolie heengaat. Op zich weer een mooi gerecht, maar de tarbot is te iel voor zo’n stevige wijn. Andersom gaat het met de Clos Haut-Peyraguey 1999 die wegvalt tegen het geweld van 2 lauwwarme Zeeuwse oesters (5/0) in een marinade van zeewier, gezouten karamel en ansjovis uit Galicië. Wauw, wat lekker, tjonge wat zonde van die mooie wijn. So far is het allemaal wat lastig, en ik denk daar niet alleen zo over. Het gaat wat beter met de gepoêleerde kreeft uit Bretagne met hachee van kreeft, uiencompôte met kruiden en wat rode biet. Het zoet van de kreeft en de uien gaat goed met de Château Coutet 2004 en voor het eerst spreken we van een lekkere combinatie. Morgen verder….
