Morgen, ik ben een dagje te vroeg maar dan kun je je vast voorbereiden, staat de zalm op het podium in Julius’ Voorraadkast.
Niet geheel toevallig, ik woon momenteel in Canada en daar wonen ook veel zalmen, kan ik lang over dit prachtige en vooral lekkere dier praten. Dat doe ik dan ook graag, dus snel naar Spotify of een andere favoriete podcats-app en luisteren maar, ‘over zalm’.
Ik ben vooral dol op rauw, à la minute koud-gerookt, of gemarineerd in dille, zeezout, suier en peper (gravlax dus), dus snel naar de winkel, vandaag nog in de pekel, morgen lekker roken of begin volgende week de gravlax!
Recept Afdrukken
zalm, koud en kort gerookt
Instructies
Verwijder zorgvuldig alle graatjes uit de zalmfilet en leg de zalm in een passende braadslede, het liefste op een rekje.
Bestrooi de zalmfilet eerst met suiker en daarna met zout en zorg dat de korrels echt goed verdeeld zijn.
Rasp de sinaasappel en de citroen boven de zalm en verdeel ook dit zo goed mogelijk.
Leg 2 stukjes eierdoos in de hoek van de braadslede, steek goed in brand met de crème brulée brander en bestrooi met de rookmot (eiken, kersen, wat je lekker vindt). Sluit de braadslede direct af met aluminiumfolie, prik hier een paar gaatjes in en laat zo een kwartier staan. Verwijder het folie en laat de zalm goed uitwasemen.
Recept Afdrukken
Gravlax/gemarineerde zalm
Instructies
Zorg dat je 2 stukken zalm hebt die op elkaar passen en verwijder alle graatjes.
Meng zout, suiker en peper en draai op in de keukenmachine.
Smeer beide helften zalm in met zout-suiker-peper en bedek 1 helft met de dille.
Leg de andere helft op de dille, bedek met plasticfolie en leg onder druk van een plankje en een pot conserven 12 uur in de koeling.
Haal de stukken zalm uit elkaar, bedruip beide helften met het lekvocht en draai het geheel om, zet weer 12 uur weg.
Herhaal dit nog 2 keer (totaal dus 48 uur marineren, minimaal).
Verwijder alle dille en schraap zout-suiker-peper van de zalm. Dep droog, snijd in tranches en serveer met mosterd-dillesaus.
Recept Afdrukken
Mosterddillesaus
Instructies
Meng mosterd, suiker, azijn en dille in de keukenmachine of met de staafmixer en voeg druppelsgewijs de olie toe.
Als de saus pakt, zoals een mayonaise, kun je de rest van de olie in een dun straaltje toevoegen.
Breng op smaak met zout en peper.
* Het origineel was met Luycks Franse mosterd maar die bestaan niet meer. Kühne is een prima vervanger.