Omdat mijn uitgever blij met me is, 2 titels in 2017 (Het Ultieme Hamburgerboek en Oriental Streetfood) nemen ze me mee uit lunchen, en niet zomaar lunchen maar Japans lunchen in Yamazato* in het Okura hotel in Amsterdam. Beter bestaat niet zeggen ze, and I agree!
Yamazato, ik kom er niet zo vaak, is verbouwd en ziet er prachtig en Japans uit, dus een soort van serene rust, die er sowieso heerst omdat er slechts 3 andere tafeltjes zijn bezet en de zaak is vol gezet met halfhoge hekjes waardoor je andere gasten vrijwel niet ziet. Wie je wel ziet zijn de Japanse gastvrouwen die geruisloos tussen de tafels laveren en je voorzien van topservice.
We gaan voor het Seizoensmenu bestaande uit;
Zensai, gestoofde raap met kipgehakt, met zeewier gemarineerde coquille, kuit van vliegende vis en paddenstoelen.
Tsukuri, sashimi van tonijn, zeebrasem en inktvis.
Shiizakana, in dit geval osenhaas omhuld door zeewier, met paddenstoelen.
Nigiri sushi, sushi met tonijn, yellowtail, makreel en witvis, met misosoep.
Wafu, selectie van Japanse seizoendesserts.
Het is allemaal superlekker, en net zoals het interieur rustig, sereen en op smaak. Halverwege de lunch komt mevrouw Stoel nog even langs, de grote baas van Okura Amsterdam, om te vragen hoe het met ons gaat en te melden dat Yamazato vanaf januari alleen nog maar op zaterdag en zondag open is voor de lunch. Heeft iets te maken met het wokakkoord en Japans personeel, maar de lage bezetting op een vrijdagmiddag in december zal er misschien ook mee te maken hebben. Enfin, heerlijke lunch in dit Japanse huis.