
Ik was gisteren al even bij het promotieburo van Hongaarse wijnen, en heb de hele range doorgeproefd. Niet allemaal mijn smaak, maar omdat er nogal wat “eetwijnen” tussen zitten laat ik me verleiden tot een masterclass met culinaire invulling van Joop (B, Le Garage) en Lex (de Kok). We beginnen met een aantal furmint’s (druivensoort) waar ik je niet mee zal vermoeien, waarna een aantal Tokaj’s. Het kleine toastje met terrine van ganzenlever en zachtgekookt ei (45 minuten op 60°C in de Roner) doet het uitstekend met de Kekfrankos, Takler seksardi en de Cerves van Heimann, hoewel ik nooit een eiproduct met een wijnproeverij zou combineren.
De goulash daarna doet het helemaal super bij de Kopar Villyani cuvée van Atilla Gere (H, 2002), wat een wereldwijn. Ik heb het al eerder gemeld, deze wijn heeft onlangs tijdens een blinde proeverij een met 100 punten (Parker) gedotteerde Chateau Pétrus verslagen. Overigens, en de Hongaarse wijnboer waar ik naast zat beaamde dat, worden wij verrast met een stukje pörkölt in plaats van goulash, originele Hongaarse goulash is namelijk een soep, wij noemen dat weer de goulashsoep (ik lijk Johannes wel). De smaak is rijk, en het schuim van witte rijst erover heen is en aardige grap. Toe een stukje conté uit de Jura en wat erborinata pecora di Valpusteria (blauw schaap) met verschillende wat zoetere Tokaj’s, waaronder een Hetfürtos 6 puttonyos (H, 2000). We (Joop, Erwin en ik) tafelen na bij Gilles (Bacchantes), waar Joop helemaal in extase raakt van een Rivesaltes hors d’age, in combinatie met een stukje blauwe kaas van overbuurvrouw Betty (l’Amuse). Het begint langzamerhand een beetje namedropperig over te komen, dus na een laatste glas bij AdBibendum loop ik met Marco naar buiten. We gaan allebei naar huis, het is mooi geweest. Na nog wat geharrewar rondom de rolstoel van Edwin (van de Goor, heup gebroken op oudejaarsdag tijdens een schaatstraining), laat ik me bij mijn auto afzetten en Marco bij een taxi. Of zal ik nog even meegaan???????