Het is winter, en hoewel niet meer volop beschikbaar is er nog wel aan te komen, wild zwijn! We gaan er een lekkere stoofschotel mee maken, met bosbessen. Let goed op, bosbessen (myrtilles) zijn geen blauwe bessen, de laatsten hebben echt veel minder smaak. Ik gebruik bosbessen uit de freezer, helemaal prima.

Nog even over de hardware, een goede stoof/braadpan is van belang. Gietijzer is ideaal vanwege de goede hitteverdeling, niet alleen van de bodem maar ook van de wanden. Investeer in een goede gietijzeren braadpan, ik zweer bij Le Creuset, en neem vooral niet een te kleine (minimaal 3 liter). Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Mijn oudste is ruim 50 jaar!

Onderstaand recept komt uit de Stoofbijbel, uitgeverij Carrera, foto Dennis Brandsma, (gesigneerd) te bestellen in de shop hierboven.
Recept Afdrukken
Wild zwijn met bosbessen
Instructies
Meng het vlees met ui, wortel, knoflook, bouquet, kruidnagel en rode wijn en laat 24 uur marineren.
Passeer de volgende dag het vlees door een zeef en gooi het vocht niet weg.
Laat het vlees goed uitlekken en dep het verder droog met keukenpapier.
Bestrooi het vlees met bloem, zout en peper, bak de helft in 1 eetlepel olie en 1 eetlepel boter in een stoofpan rondom bruin en haal na een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees.
Voeg de gezeefde marinade toe aan het vlees en laat 2 uur stoven met de deksel half op de pan.
Controleer de garing van het vlees, het moet echt zacht zijn, breng op smaak met zout en peper. Serveer de direct of laat afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.
Voeg vlak voor het serveren de bosbessen toe.