Onderlaatst aten de vrouw en ik bij Rauw in Amersfoort. Een bedrijfshal middenin een industriegebied, omgebouwd tot slagerij, keuken en restaurant, parkeren voor de deur, helemaal ideaal. Dit deel van Amersfoort ligt exact 18 minuten buiten onze postcode en is eigenlijk dichterbij dan Amsterdam, en, heel belangrijk, geen stress.
Stress is er ook niet bij Rauw, ze serveren daar de lekkerste ribeyes, van Dubbeldoel koeien, en die hebben niets aan stress, moeten juist lang rusten.
Vooraf, na een heerlijk bordje ham, een “eigen” vitello tonnato. “Sorry, eigen..?” vraag ik aan uitbater Maarten… “Ja, ik zal het maar eerlijk vertellen, maar ik heb 12 jaar geleden jouw oranje boek (Smart Cooking 1) gekocht en maak al jaren jouw vitello…” Hahaha, superleuk toch, wat een compliment. De vitello is superlekker, maar wijkt af van het origineel bekent Maarten met het schaamrood op de kaken, “we hebben de kappertjes gefrituurd, sorry…”. Niks sorry, een verbetering zul je bedoelen, vandaar dat ik die er nog even bijdoe (kwa bereiding bedoel ik).
Topavond, as always.
Prep Tijd | 20 minuten |
Porties |
personen
|
- 100 g kappertjes
- 200 ml zonnebloemolie
- 600 g kalfsfricando
- 30 ml olijfolie
- 1 blikje tonijn op olie naturel (Ortiz graag)
- 200 ml mayonaise vers of uit de pot
- 50 ml droge sherry
- 20 ml witte balsamicoazijn
- 2 el kappertjes
- 2 el zwarte Taggiasche olijven
- 6 ansjovisfilets (Ortiz de beste)
- 6 toastjes van boerenbrood
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Spoel de kappertjes goed onder de koude kraan (wordt vaak in potjes verpakt met goedkope azijn), knijp goed uit en laat 2 uur drogen tussen keukenpapier.
- Frituur de kappertjes al roerend in een klein steelpannetje met olie van 220ºC in enkele minuten krokant (ze moeten open gaan staan), laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi direct met zout.
- Smeer de fricando in met de olie, zout en peper en braad haar 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
- Meng in een keukenmachine of met de staafmixer tonijn met mayonaise, sherry en witte balsamicoazijn en breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de fricando in zo dun mogelijke plakken en beleg hier de borden mee.
- Bedek het vlees deels met de saus en garneer met de kappertjes, olijven en eventueel ansjovis. Maal wat zwarte peper over de vitello en serveer met toast van boerenbrood.
Er staat witte balsamico op de ingrediënten lijst. Die komt bij bereiding nergens meer terug. Zie ik iets over het hoofd?