We gaan over op de gezonde apotheek deze laatste dagen van januari (en de laatste dagen van de lockdown mag ik hopen) en maken lekker groente. Ik ben druk aan het testen met binnen-grills (electrisch-grillpan-lavastenen op het gas-ovengrill) voor mijn in oktober uit te komen Grillbijbel. Nu eens geen BBQ, okay ik smokkel iets want ik vind dat een shichirin (Japans BBQ’tje) met binchotan houtskool (dat keiharde Japanse spul) best binnen onder de afzuigkap kan, maar het merendeel (90%) heeft echt niets met BBQ te maken!
Venkel met bosui, ik maak een recept van dit gerechtje want anders kun je het niet terug vinden in het register, maar het is vooral venkel lekker maken, en dat doe je vooral met goede ingrediënten, de basis!
Recept Afdrukken
Venkel met bosui
Instructies
Snijd de knollen in 4 à 5 plakken (van boven naar beneden) en grill die om en om krokant. Ze mogen nog een kleine bite hebben.
Serveer warm met de venkelolie en bestrooi met bosuitjes en zeezout.
Notities
Er zijn variaties mogelijk natuurlijk, denk aan een mooie olijfolie (scheelt een hoop werk) en een superieure balsamico-azijn, maar probeer hetzelfde ook eens met uienringen en zoek het moment dat de ui zoet is maar nog een tiny bite heeft
Recept Afdrukken
Venkelolie
Instructies
Gril de venkel 10 minuten op iedere snijzijde maar zorg dat ze niet verbranden.
Vul een weckpot (zonder rubberen ring) met de venkel, giet hier de koolzaadolie op en zet een uur in een op 80ºC voorverwarmde oven
Sluit de pot af (met rubberen ring) en zet een week weg op een koele plek.
Passeer de olie door een zeef.