De ui is niet weg te denken uit de keuken. In rauwe vorm bij bijvoorbeeld de haring, wat volgens Johannes een doodzonde is daar de haringen door het invriezen aan boord niet meer “groen” zijn en dus niet meer ranzig hoeven te smaken. Gegaard brengen ze de smaak in vrijwel elk gerecht omhoog, behalve als je dessert-ingrediënten snijdt op een plankje waar je net uien op hebt gesneden…
Anyway, inspirator voor dit gerechtje was Bo Bech, de culinaire tovenaar uit Copenhagen, eerst met zijn Paustian, later met Geist. Bo heeft nieuwe plannen en ondertussen eet je in de oude Geist, nu Esmée, helemaal prima, maar da’s niet gek, de overbuurman, de oude chef van Marchal ⭐ in Hotel d’Angleterre, is hier nu de baas.
Recept Afdrukken
Ui uit de kolen, façon Bo Bech
Instructies
Maak een dun bed van kolen, leg hier de uien op en bedek weer met gloeiende kolen. Laat 20 minuten garen, conroleer met een rvs satépen de garing (denk aan een gare aardappel) en haal de uien uit de kolen.
Meng gembersap, limoensap, tamari en acaciahoning tot een dressing en breng op smaak met getoaste sesam.
Verwijder de zwartegeblakerde schillen van de uien, snijd ze in de lengte doormidden en verdeel in halfjes.
Bestrooi de uiencups met citroenrasp, sichuanpeper, zout en sesamzaadjes en vul met de dressing.