Als je mij vraagt waar je me voor wakker kunt maken is dat niet de Big Mac, die is voorbehouden aan mijn zoon, ook geen kaviaar, wel lekker maar overschat, en al helemaal geen frikandel (ook lekker maar je hebt frikandellen en frikandellen…). Vroeger riep ik meestal “rauwe andijviestamppot met uitgebakken spekjes” maar angezien de vrouw meer van boerenkool houdt (gets!) is die een beetje van het toneel verdwenen. Nee…, doe mij maar tuinbonen, en dan jonge, dubbelgedopt en opgewarmd in wat ingekookte witte wijn, kippenbouillon en room. Te gek lekker!!
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 1300 g tuinbonen vuil
- 100 ml witte wijn
- 50 ml kippenbouillon
- 200 ml room
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Dop de tuinbonen en blancheer ze 3 minuten in gezouten kokend water. Giet af en spoel koud.
- Laat de tuinbonen uitlekken, zet je nagel diep in het velletje aan de zijkant, trek een scheurtje en duw de beide halve bonen uit het vel.
- Laat witte wijn inkoken tot 2 eetlepels, voeg bouillon en room toe, breng aan de kook, laat iets inkoken en voeg de tuinbonen toe.
- Laat warm worden in de saus, kook eventueel nog iets in en breng op smaak met zout en peper.
- (eventueel kun je een gesnipperd sjalotje aanzetten, afblussen met wijn en dan verder)
- (1298 gr tuinbonen vuil is 264 gr schoon, is 170 gr zonder vel)