Jacques Pourcel, wie kent hem niet, was in Nederland, en kookte met zijn grote vriend Alain Caron weer eens de sterren van de wereld. Lute restaurant was de locatie, en Peter zorgde behalve voor locatie, crew en aanvullende hand en spandiensten dan ook voor het dessert. In januari doen ze het nog eens dunnetjes over maar dan in Sjanghai, dit was zeg maar de prémière. Ik zit aan een geweldige tafel, Bianca van de mooiste kokskleding van Nederland (www.chauddevant.com) aan de rechterkant, Harold Hamersma (www.haroldhamersma.com) links, en tegenover vriend Ferry (www.hetbosch.com). Na een glaasje Sphinx (bourboulenc en vermentino, F, 2010), de nieuwste van Gilles beginnen we aan wat truffel met croque sel en lardo de Colonata, en een tosti van Comté met truffel, bijgestaan door een kleine salade van appel en knolselderij, beide uit de keuken van Jacques. 

Alain komt door met 2 verschillende oesters, Ying en Yang, de ene met geconfijte citroen, de ander met knolselderijpuree, wat is dat toch een lekkere combinatie. Eerste echte voorgerechtje is een terrine, eigenlijk meer een pressé, van prei, gebakken artisjok en een vinaigrette met jus de truffe, aards en lekker, waarna een dichtgebonden coquille, die na openknippen van het ijzerdraad een perfecte cuisson blijkt te hebben, èn…, truffel! We drinken een andere witte, Mas du Soleilla la Rupture (barboulenc en marsanne, F, 2009) en gaan naar de lauwe carpaccio van varkenspoot met verse truffelolie, waar souschef Joris Bijdendijk al aan bezig was toen we binnenkwamen. Joris, vandaag rechterhand van beide heren, werkt, na een geweldige start bij Ron Blaauw, al een tijd in Zuid Frankrijk bij Pourcel’s Le Jardin de Sens**. Door met een glaasje puree van pompoen met lamellen van truffel, hazelnoot en bouillon van truffel, waarna het pièce, kalfszwezerik gepikeerd met truffel, version Sjanghai… Ondertussen zijn we natuurlijk al lang weer aan een andere wijn, die Gilles schenkt ook maar door, weer een Mas du Soleilla La Clappe, maar nu een rode Les Chailles (F, 2009), waarna een 2de rode bij de kaas, Les Bartelles (F, 2008). Geitenkaas overigens, in een crème van truffel, met een krokantje van geitenkaas. Het dessert is zo gezegd van Peter, en bestaat uit allemaal verschillende onderdelen; chocoladekaviaar, chocoladecake, crème anglaise, natuurlijk allemaal met truffel. Mooie midag, even een paar boodschapjes en dan een kooklesje geven in de Kookfabriek.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.