Troef is een nieuw restaurant in Amsterdam, aan de Schollenbrugstraat, om de hoek van de Weesperzijde (stad-uit is het 1 blok voorbij Hesp). Ik heb hier heel wat voetstapjes liggen want in een ver verleden zat hier cateraar Marcel van Wolferen en later restaurant Vandemarkt waar we met Topchef een aantal seizoenen op de zondag hebben gedraaid met kandidaten. Troef is helemaal nieuw, de ruimtes zijn gesloopt en vakkundig weer opgebouwd, en wordt uitgebaat door de mannen van Escobar (Willem en Roderick) aangevuld met Niels, voormalig 2de man bij Ron Gastrobar, en chef Raymond Plat , voormalig keukenchef bij 212. De mannen komen allemaal van goede adressen, ze kunnen wat, en als ik word uitgenodigd voor een proeflunch zeg ik direct ja.

De ontvangst is met een glas mooie sjampie (water voor mij), en begint met een paar mooie snacks. We genieten van krokante mini-rösti met crème fraiçhe en kaviaar,

platte Zeeuwse oesters met beurre blanc en ‘onze kijk op Caesar’ van roodlof met garnalen en een zure dressing, uit de hand.

Er gaan nog wat planken met Iberico rond, het is een feest, en dat mag ook wel want er zitten wèl een paar sterren aan de diverse tafels. De mannen van Troef hebben een verleden, dus ik zie onder de gasten o.a. De Librije, de Lindenhof (Giethoorn), de Groene Lantaarn, en 212/de Juwelier/Bistro de la Mer.

We gaan aan tafel, de bar voor mij, en ik zit gezellig naast Kranenborg op rechts en Angelo (voorheen Ottolenghi en Naccarat, binnenkort Gitane) op links, met vol uitzicht op de mannen in de keuken. 1ste gerecht is een klassieke garnalencocktail met foreleitjes,

waarna een krokant van aardappel met gerookte paling, crème van zolderspek en geraspte (bevroren) paling, niet normaal lekker.

Door met kreeft in antiboise, met schuim van bisque van de schalen en de koppen,

waarna een ouderwetse bouchée à la reine met vulling van zwezerik, ossenstaart en Hollandse garnalen.

Het is allemaal erg lekker, maar best zwaar dus ik laat het vanilleijs met boerenjongens voor wat het is (en geen suiker voor dit goddelijke lichaam!).

3 weken later zijn de mannen echt open en ga ik weer, maar nu als betalende gast. We starten met een prachtige paté-en-croûte waarna langoustines die zo allejezus lekker zijn dat we er meteen nog een bordje van bestellen.

De kreeft in antiboise is nog net zo goed als een paar weken eerder en we sluiten af met de ribeye die we easy sharen.

Super-avond hoewel het voor de boys wat piept en kraakt, op de derde dag meteen 100 man aannemen, ik snap het heel goed maar of het echt handig is…?

Troef|Schollenbrugstraat 8|Amsterdam


Reacties

  1. Ik at er gisteravond, het was hemels, wat een topzaak!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.