De strijd tussen Youri en Youp is berespannend. Ze hebben ieder 2 grote oesters, van Florent, en wat condimenten en mogen doen wat ze willen. Ze kiezen beide voor een warme bereiding, beide met foie gras. Youri’s gerecht is goed, de foie is goed gebakken, mist wat smaak, maar zijn oester heeft een briljante garing. Hij heeft de oester op een laagje water en oestervocht in de pan gelegd, met een plasticfolietje erover, en zo een mini druk/stoomcabine gemaakt. Youp gaart anders, onder de salamander, wat ook goed gaat, maar gaat de fout in met een overdaad aan crème fraiçhe en bieslook, terwijl zijn foie flinterdun en onvindbaar is. Youp verliest zijn plek in de groep. Op het moment sûprème is hij blij dat het voorbij is, totaal gesloopt, later op de avond vertrouwt hij me toe dat hij toch wel vreselijk baalt. We bekijken nog even de prachtige kookschool van Gilles, al 3 jaar klaar en wegens tijdgebrek nooit gebruikt, en spoedden ons naar het hotel. De ENG’s draaien nog wat shotjes, koffer uitpakken, hotelkamers van de kandidaten,en wij wachten geduldig in de bar op het diner. Als we gebeld worden blijkt iedereen al aan tafel te zitten in een soort sauna. Robert heeft verstandig al voortijdig afgehaakt, ik stort me op de cassoulet…. De bar is ondertussen snel dicht gegaan, gastvrijheid ten top, en iedereen druppelt naar zijn bedje, half 12 licht uit!

De laatste finaledag en we blijven thuis. Ontbijten in Chez Saskia, openingetje draaien, tekstje maken, gek idee dat alles wat je vandaag doet voor het laatst is. We lunchen een risotto’tje in de brasserie van het hotel en om 2 uur sharp beginnen de kandidaten met koken. Een uitgebreid plateau culinair staat voor ze klaar, lijngevangen zeebaars, rouget, ansjovis een heel lam, een heel speenvarken, ossehazen, boerenkippen en duiven. Micro groente, artisjokken, callison’s en fleur d’oranger, hoe zuidelijk kun je het maken, het ziet er waanzinnig uit. De kandidaten krijgen een korte uitleg van chef Jerôme en gaan aan de slag, ze hebben 2 uur de tijd! Moniek loopt alleen maar te zeuren om dingen die er niet zijn, vloekt als een bootwerker en zit zwaar in de stress. Youri keert volledig in zichzelf en gaat rustig aan de slag, en Ivan lult ondertussen gezellig door maar weet wel wat hij doet. Wij laten ons 2 uur niet zien en zien de kandidaten pas weer aan de jurytafel.Aan tafel blijkt dat allen als voorgerecht voor de zeebaars hebben gekozen. Ivan heeft ‘m licht gegaard en er verder veel wortel bij gedaan. Een rulle puree, 2 gestoofde en nog een dunne sliert wortel. Overdaad schaadt. Die van Youri is lekker maar te bitter door een overdaad aan gember. De presentatie op leisteen is ook niet echt handig, de vinaigrette loopt bijna in je schoot, maar het gerecht ziet er wel vrolijk uit. Monniek laat het meeste zien, in olie gegaard, yoghurtsaus, soort pesto van groene kruiden, een crumble en een curry-ijsje, eerste punten zijn binnen! Pièce is rund met mediterrane groente en een aardappelmousseline voor Ivan. Klassiek, lekker, maar wat simpel. Youri maakt, met dank aan Onno Kokmeijer, een geweldig duifje, en scoort. Monniek heeft lopen worstelen met haar lam, het was echt een gevecht, maar ook hier heeft de les van Mario Ridder haar gered. Mooie garing, simpel garnituur, maar de smaken komen bij elkaar, hoewel de saus erg vet is. Bij het dessert wordt het lastig. Ivan’s chocoladedessert met aardbeien is wederom te simpel, en op het leisteentje gepropt. Zijn granité is lekker maar wie plakt dat glaasje nu met chocolademousse vast op het bord…? Monniek laat weer veel zien. Crème, ijs, shake, sabayon, koekje, en nog lekker ook. Youri maakt geweldig ijs, van kardamom, nog nooit zulk lekker ijs gegeten, een 10, hoewel we die nooit geven…. Zijn geconfijte venkel, waanzinnig idee en mooi van smaak, is wat draderig, en uiteindelijk besluiten we dat hij met een simpel ijsje niet genoeg heeft laten zien, hoe goed dat ijsje ook was. Monniek is de terechte winnaar van TopChef, de jonge professionals, en de mannen weten het. Het zijn goede verliezers, totdat er natuurlijk ’s avonds wat drank in gaat……

Bulles voor Monniek, en de mannen, en na een sabreeract van Laurent valt het doek voor TopChef 2011….. totdat de bazin komt en vraagt of we in de kasteeltuin nog even 2 teasers willen draaien, in september komen we weer terug!!

Het wordt een latertje, na een middelmatig diner en een hoop wijn, sluit de bar en blijven we op de trappen van het hotel hangen. Als de nachtportier voor de 6de keer komt vragen of het stiller kan haak ik af…..

De volgende dag om 9.00 uur zwaaien Kraan en ik de crew uit. Wij blijven nog een paar dagen voor het jaarlijkse Toques & Clochers feest, maar eerst….. zitten we samen 2 uur in de hal van het hotel, laptopje op schoot, te genieten van de rust



Reacties

  1. Door anna

    Yes! Moniek heeft gewonnen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.