Uitslapen na een lekker maal bij Dauphine, waar ik zowaar kandidaat Lars tegen het lijf loop. Gebakken eitje, mail, blog en daar staat Robert in de tuin. We gaan vandaag naar mijn vriend Ron in Ouderkerk, over een vrijwel afgesloten A1. Te laat komen we aan maar de kandidaten staan nog lekker te roken na hun gastcollege over oesters. Ron neemt ze mee de keuken in en de mannen gaan aan het werk. Bereidingkje van oester(s) met sowieso aardappel en venkel is de eerst opdracht. Lars begint. Hij beweegt een beetje onbehouwen in de keuken en dat zie je terug in het gerecht. Te weinig zuur en niet gegaarde room, niet spannend, wel okay. De 2de kandidaat is Ad, die die ochtend van de zenuwen al een traan heeft gelaten. Hij begint vol goede moed maar na 10 minuten zakt de moed hem in de schoenen. Paniek in de tent. Marc is de 3de en gaat voor 2 bereidingen, de eerste met een mousse van aardappel en venkel, de 2de met gefrituurde venkel. Beide gerechten blinken niet uit in smaak, daarbij is de mousse geen mousse maar eerder een mengsel van stukjes rauwe aardappel met wat venkel. Niet goed. De laatste is Jeroen, de filosoof. 3 verschillende oesters, waarvan 1 bremzout. De 2 andere, en de vieze aardappel van Marc, brengen hem naar de volgende ronde. Marc exit, de rest door. Ad heeft het moeilijk in de pauze, ziet zijn vriend liever niet vertrekken, de man is helemaal gesloopt.
Topchef laatste dag van week 6
De topclass van Ron is US sukade van de bbq, met ravioli van merg, 4 soorten ui, crème van prei en dragon, en vleesjus. Ron poept hem er in een uurtje uit, maar we zijn bang voor de brigade. We besluiten ze de preicrème te geven, maar de rest moeten ze doen. Ad begint en verliest wederom de controle, gelukkig deze keer pas 10 minuten voor het einde. Hij mist zo toch nog enkele belangrijke details op gebied van smaak, maar door zijn goede start redt hij het. De 2de is Jeroen, die wat flauw en vlak kookt, het gerecht heeft geen kloten zegt Ron, en nauwelijks saus. Laatste in de rij is is Lars, die zich volledig herpakt na zijn niet zo goede ochtendsessie. Ook hier weinig saus, maar goede uitjes. Het is ongelooflijk moeilijk maar uiteindelijk geeft de garing van het vlees, het hoofdingrediënt, de doorslag. Lars zijn vlees lijkt eerder gekookt dan gegrild, wat hij ook toegeeft, probleempje met de barbecue. Zijn vlees smaakt wat weeïg, en een tikkie leverachtig. Lars naar huis, Jeroen door, en ik ook want ik heb de volledige opening van het Nieuwe Bosch gemist. Als een dolle naar de Nieuwe Meer, net op tijd om nog aan te haken voor het eten, weer naar Dauphine. 12 uur licht uit, morgen vrij!