Lekker vroeg aan de keukentafel, Kraan haalt me om 10 uur op en we gaan richting Rotterdam waar Ajax vandaag tegen Feijenoord speelt. Het is autoloze zondag, maar na enige omwegperikelen staan we verstopt achter een boom in het park. De kandidaten komen net aan en mogen niet weten dat we er ook bij zijn vandaag. Patron Erik van Loo, chef Willem-Pieter van Dreumel en maitre Erik Smit staan ons al op te wachten als we fluisterend naar binnen sluipen. De ochtendopdracht bestond uit het volledig schoonmaken en uitbenen van een Bresse kip bij poelier Rob Treuren, die daarna is meegekomen naar het restaurant (de kip). Als we binnenkomen in de keuken gaat de laatste net van start. Ze moeten 3 verschillende delen van de kip tot een gerecht maken binnen 45 minuten. De spanning valt te snijden en na 3 kwartier komt Ria als eerste met haar kip. De componenten zijn allen wat te flauw of te hartig maar haar soep is top. Ronald is de tweede met een paar ministukjes ragout die we nauwelijks kunnen proeven. De kipfilet is te droog maar zijn ananas is top, jammer dat de opdracht over kip gaat! Julien is de 3deen deze Fransman die perfect Nederlands spreekt heeft een fantastische soep en een redelijke saus. John sluit de rij en komt met een bloedende hand, ongelukje bij het uitbenen, met zijn heerlijke nasi waar een raar brok ananas op ligt. We zijn unaniem, Ronald valt af.

Het middagprogramma bestaat uit een Topclass van chef Erik van Loo die een prachtig gerecht maakt, ravioli van Bresse kip met langoustine en een kreeftensaus. Prachtig mooi, maar behoorlijk werk. We verlengen de normale 3 kwartier direct naar een uur en John gaat koortsachtig van start. Hij prikt meteen weer in zijn vinger maar komt na een uur exact op tijd zijn gerecht brengen. Goed gedaan, saus iets te lang ingekookt met de kreeftenkarkassen nog in het vocht (tikkie tranig), vulling wat droog en een te grove duxelles onder de raviolo. Julien is de 2de en heeft ook de saus wat te lang op gehad. Zijn pastarandjes zijn wat hard en believe me or not we proeven tijm. Dit moet van de bouillon komen, en vanuit onze geest, maar we proeven het echt. Het hele gerecht is wel meer in balans dus we maken ons zorgen om John. Als Ria haar gerecht als 3de en laatste presenteert blijken onze zorgen terecht. Haar duxelles is goed, de saus smaakt het beste van allemaal, hoewel wat te dik, de vulling is ook de beste hoewel een ietsiepietsie droog, en overall staat haar gerecht als een huis. Met pijn in het hart nemen we afscheid van de sympathieke John, drinken nog een glaasje Bulles no 1 en rijden met doodsverachting terug naar het westen. 1 minuut voor de uitzending van de kick-off ren ik het huis binnen waar de wijn al koud staat. Topchef is begonnen!!


Reacties

  1. Door ria

    heel leuk om te lezen maar nog leuken om mee te doen.

  2. En nog steeds baal ik dat ik afviel!!! Maar wel een superweek gehad, veel geleerd, en superleuke medekandidaten leren kennen. en 2 Topchefs die je een week lang iets proberen te leren…. geweldig!!

  3. Beste heer Jaspers….. ruim 5…. bijna 6 jaar lees ik dit nog eens terug…. wat een prachtige ervaring was dit toch…… 3 jaar geleden de gok genomen en in de keuken gaan staan…. restaurant met een compagnon, helaas was de klik en het verschil van inzicht een te groot struikelblok…… maar een 9.1 op IENS en een 8.9 op EET.nu deden me goed en gaven me nog meer motivatie….. lijkt me leuk om weer eens samen met u te koken…. ik zie op FB veel foto’s voorbijkomen van Julius bar en grill… een dagje stage een optie? Groet, John Bijlsma

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.