De restaurantdag…. Het menu bestaat vandaag uit een soufflé van kaas met panzanella, leuk na die flan van gisteren, zeg niet dat we ze niet laten oefenen…, waarna varkensrib met basmati rijst en zelfgemaakte piccalilly en als dessert honingbiercake met gemberijs. Joeri is dagwinnaar en kiest in brigade 1 voor  het voorgerecht. Zijn soufflé kan er qua smaak mee door, maar komt niet echt omhoog en blijft plakken aan de ramequin, en de panzanella (salade van tomaat) is wat saai. Het vlees van Jaap is aan de droge kant, hij heeft ook al het vet eraf gesneden, de rijst is goed, en de piccalilly okay maar weinig en erg veel mosterdsmaak. De cake van Mark is nog wel te doen, maar zijn ijs is zo verschrikkelijk zoet dat het alles wegdrukt. Alle 3 komen ze in de blackbox. In de 2debrigade gaat het een stuk beter. Thomas maakt een knappe souflé, komt mooi op, los van de randen, maar zakt iets te snel in, smaken kloppen, ook van zijn panzanella. Er komt er één terug, te donker broodje onder de tomaat, maar die krijgt meteen een nieuw broodje èn een nieuwe souflé. Dat is crisis-management. Pim zijn rib heeft smaak, zijn rijst is nog even door de boter gehaald, voldoende piccalilly en ook nog een soort van piccallillysaus. Pim kan koken. Jasper maakt een heerlijk ijsje, mooi op smaak, maar zijn cake…. is totaal niet gaar! 50% van het gerecht mislukt, ook hem wacht de blackbox.

De box bestaat vandaag uit lamscarbonades, paddestoelen, appel, munt, honing manadarijn en lapsang souchong. Klinkt makkelijk maar we zijn het er in de jury over eens dat het verdraaide lastig is. De jury bestaat vandaag uit Jeroen Robberegt, chef de cuisine van restaurant (en hotel) Karel V* en Chantal de Raaf, sommelier bij restaurant Fred*. We beginnen met Joeri die zijn carbo’s bakt en er wat zwart poeder over strooit, de thee! Zijn wijnadvies, Toques&Clochers Oceanique 2008 wordt weggedrukt door de veel te zoete mamdarijn, niet goed! Jasper gebruikt ook dat leuke zwarte poeder maar heeft wel een wat betere cuisson. Ook Oceanique.

Jaap maakt als enige een echt gerechtje, lamscarbonade met applesauce, en gaart zijn vlees na in de thee wat een lekker rooksmaakje afgeeft. Perfect gedaan en de goede wijnkeuze, Chateau Bouscassé “Menhir” (F, 2003), maar Jaap heeft dan ook de wijn-spijs cursus bij Peter Klosse gevolgd, evenals mijn buurvrouw Chantal. Jaap is sowieso door. De laatste is Mark, die ondanks het gemis van de smaken van munt en thee wel de beste cuisson heeft. We zijn er uit….denken we, totdat Pim besluit de wedstrijd te verlaten. Hij heeft gisteren te horen gekregen dat het pand waar hij zijn eerste eigen zaak in wil vestigen (Pim is 24) vrijkomt stort zich per direct in een nieuw avontuur. Respect, dat kan gebeuren bij de jonge Professionals, en we laten hem helaas gaan. Dit betekent dat we maar van 1 iemand afscheid moeten nemen en dat wordt de sympathieke Joeri. De rest van de brigade gaat morgen mee naar Ron Blaauw, terwijl Pim de papieren tekent voor zijn voormalige rokerij in Hilversum.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.