
Zaterdag is het weer vroeg dag, de 32 kandidaten staan buiten te roken, binnen is het nog koud. Koffietje op de rode bank ja ja, ik heb een grotere kleedkamer dit jaar, èn een rode bank. Eerste gerecht is een vegetarische lasagne met een kruidenolie. Veel maken pasta, een aantal doen dat niet, kwestie van outside of the box denken, een paar maken penne of tagliatelle. Stefan en Rachid mengen hun groentesaus simpelweg met de pasta en verspelen hun plaats. Pim probeert in zijn penne nog laagjes aan te brengen wat hem redt. Thomas maakt een vinaigrette met grote stukken rauwe knoflook, zodat we de volgende 3 gerechten bijnan niet kunnen proeven. Dodelijk. Zijn gerecht is overigens wel van dien aard dat hij een plek in de cookoff verdient. Jaap is de winnaar van de ochten, lasagne van rode biet met een salade van rode biet. Lekker gerecht, iets te grof in de presentatie. De middag verloopt geheel anders. Op het menu staat gevulde forel, met een saus, zoek het maar uit. Oh ja, en gefileerd, dus zonder graat, wat veel problemen oplevert. De score is dusdanig laag dat we besluiten het meer in de ochtend dan in de middag te zoeken. Halverwege het proeven wordt het Robert teveel en valt hij over het te weinig respect van één van de kandidaten ten opzichte van de ingrediënten en ten opzichte van ons. Hij spat bijna uit zijn vel en even voorzie ik schade. Bij de 2de ronde proeven herpakt hij zich en komen we nog een paar aardige gerechten tegen. Een paar….? Nee, eigenlijk maar twee. Kunstenaar Youri wint deze ronde, en is eigenlijk gewoon de beste van de hele week. Hij krijgt een hand en de eer, terwijl de rest van de kandidaten hun wonden likken. Na het dagelijkse wijntje ga ik met Max naar het Bosch om gezellig met vriend Lely wat te eten. Morgen laatste dag van week 1, de cook off.
“Welkom bij de cookoff dag, wat een geweldige kans om je alsnog te plaatsen voor de voorrondes van TC 2011…..” is mijn eerste tekst van de dag.
De eerste opdracht is het lmaken van een bladerdeegpasteitje met een groenteragout. Veel prei, wat aardappel, veel ui en slechts 1 bloemkool. Het deeg komt allemaal wel omhoog, maar de helft vergeet af te strijken met ei en een aantal zijn of niet gaar of niet nagedroogd. In de ragouts wordt overwegend kerrie gebruikt om er smaak aan te geven. De verschillen zijn enorm. 5 kandidaten gaan direct door en steken met kop en schouders boven iedereen uit, ondanks de wat te zoute ragout van Dave. De overgebleven 3, Daniel, Tim en Douwe hebben het minder gedaan, waarbij Tim en Douwe echt niet goed waren, exit. Daniel gaat met de hakken over de sloot. Na de lunch geven Kraan en ik onze eerste TopClass. Eindelijk weer aan de slag, en wel met seafood bolognese, van inktvis. Rob gaat direct als een raket, maar Daniel blokkeert vanaf de eerste minuut en wil stoppen. Ik sleep hem er 3 x doorheen maar uiteindelijk is de koek na een kwartier op. Trillend verlaat hij de keuken na eendonderpreek van Kraan die zegt dat de afvallers van net dolgraag zijn plek hadden willen hebben. Uiteindelijk werkt iedereen zich door de opdracht, wat pasta te dik, overbodig limoentje…. Uiteindelijk moet Rob weg, pasta niet gaar, presentatie te grof, smaken niet op elkaar afgestemd. We zijn gesloopt na de eerste week, niet alles liep even soepel, snel naar huis, meatloafje en vroeg erin, morgen naar Seefeld.
