Normaal zou er Lindenhof boven dit stukje staan, maar het doel van de reis was een Grote Degustatie Wereldwijnen van ad Bibendum uit Belgie. Ad Bibendum is van de broertjes Johan en Björn Monard, 2 alleraardigste Belgen met een neus voor topwijnen uit de hele wereld, behalve Frankrijk. En top was het!! Op kantoor wordt altijd een beetje meesmuilend gereageerd bij dit soort oefeningen, lekker drinken en lunchen, maar ik kan je vertellen dat het een hoop werk is. Een ruime 50 wijnen zijn de revue gepasseerd, ik had om 1 uur een soort leren lap in m’n mond liggen, waar ooit een tong zat. Wel heel interresssant, heel veel verschillende druiven, smaken, tonen, een geweldig leer-moment. Ondertussen serveerde de Lindenhof (**) heerlijke hapjes, wat het proeven natuurlijk beïnvloedde maar wat wel af en toe zorgde voor mooie wijn-spijs combinaties. Hapjes die me bijbleven waren Tokyo meets Giethoorn, in rettich verpakte gerookte zalm met wasabi en een stukje paling onder een glazen cloche met rook, helemaal lekker.

De lekkerste kreeftensoep van de laatste 10 jaar, in een klein espressokopje, kleine kwartelboutjes met hazelnoten, en een weinig zeggend rundertartaartje op en onder een aardappelchip. Wijnen die me bij bleven, Casa Tamaya, viognier-chardonnay “reserve” uit Chili (2004), Seresin sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland (2005), ook hun Pinot gris, Gewurztraminer en ‘Moana’ (bubbels), maar ook Ad Bibendum’s “eigen” Lantana semillon-chardonnay uit Australie (2005, ik noem nooit prijzen, maar voor € 6,95 een koopje). Helemaal top is de Chenin Blanc van Jean Daneel uit Stellenbosch, Zuid Afrika (2005), die ik bij Marco al eens had gedronken. Verder natuurlijk Leeuwin estate, Moss Wood, Fromm, Pierro, allemaal nieuwe wereld wat echt top is (koop voor dat geld trouwens maar eens een witte bourgogne!). Veel wit, beetje rood, maar dat lag ook meer aan ons, maar toch nog even proeven hoe hun “eigen” Lantana shiraz cabernet uit Australie (2004) overeind bleef staan na de Alto Moncayo grenache uit Spanje (2002, ik weet het, je mag geen appels met peren vergelijken, maar toch!). Het eindeloze proeven (10.50-13.30) werd beloond met een heerlijke lunch van Martin Kruithof, bestaande uit gemarineerde ganzenlever met komijn, rozemarijn en olijven, snoekbaarsfilet met tomaat en basilicum, zeetong met knolselderij mousseline en truffeljus, canneloni van ossenstaart met eekhoorntjesbrood-crème en een wentelteefje met appeltjes in calvados en vanilleijs. Een geweldige proeverij afgesloten met een keurige lunch!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.