Volgens mij bestaat The Jane nu een jaar of 10 en ik ben er nog nooit geweest. Ik durfde gek genoeg niet, al jaren niet, en na gisterenavond (Le Pristine) al helemaal niet meer. Het is de angst voor iets wat waanzinnig goed moet zijn of zo, en wat dan wellicht tegenvalt, ik weet het niet maar het is wel raar. Ik heb hetzelfde met Spectrum in Amsterdam, durf ik ook niet naar toe.

Enfin, de stoute schoenen zijn aan en om klokke 12 worden we binnengelaten in een voormalige kerk in een buitenwijk van Antwerpen.

De ontvangst is licht rommelig, ze gaan om 12:00 open, maar dan moeten we na binnenkomst meteen weer naar een soort buitenterrasje om nog 2 minuten te wachten “want ze zijn binnen nog niet helemaal klaar”. Gelukkig regent het niet. 12:02 mogen we naar binnen en gaat het grote feest beginnen, let me tell you.

De chef, Nick Bril, spoedt zich naar ons toe en begroet ons als oude vrienden, wat we niet zijn, maar direct worden. We worden vanaf het eerste moment in de watten gelegd door een jolig duo in de bediening die al grappend en grollend ook rete-serieus zijn en ons een vliegende start geven. De uitdaging is dat we om 15:00 weg willen want het is vrijdag en er moet nog gewerkt worden. De chef ziet het als een uitdaging want hij wil ons wel de hele experience geven. Let’s go…

Grijze garnalen, burrata Casa Madalo, Hokkaido, pompoenzaad.

Blini, robioloa, spruit, boekweit, aalbes.

Manapi, agnolotti, hazelnoot, mossel, scheermes.

Noordzeekrab, komkommer, chipotle, aloë vera, mezcal

Irish Mòr ‘de Oesterij’, Balfegò, karnemelk, yuzu kosho, broodmiso.

Gambero rosso, dille, amandel, Amalficitroen, courgetti.

Europese kreeft, chawanmushi, Marsala, foie gras, girolle.

 

Schotse zalm ‘dry-aged’, shizo, yuzu, dashiboter 2.0, ume kosho.

Dorade ‘ikejime’, aardappel, zuring, gerookte paling.

Polderhaas, schouder/rug/bil, Epoisses, radiccio.

Sakura, macadamia, framboos, gefermenteerde honing

Boskoop, jivara, aardpeer, veenbes, specerijen.

We kunnen er heel kort over zijn, het is een wild feest!! Alles klopt bij The Jane. De service is kundig, joviaal, professioneel, op het juiste moment grappig, het is gewoon heerlijk. Het eten is waanzinnig. De puritein zal het misschien wat vet vinden, 3 of 4 botersauzen achter elkaar maar I love it. Ik heb zelden zo lekker gegeten en in zo’n fijne ambiance, wat meteen voor het volgende probleem zorgt. Ik durf geen tweede keer…

The Jane|Paradeplein 1|Antwerpen| 🇧🇪

Naschrift; Net als bij Le Pristine is mijn bezoek aan The Jane ook alweer ruim 2 maanden geleden (3 november). Ook hier vele gedachtes maar ik heb aan mijn toen geschreven verhaal weinig aangepast. Ik heb het afgelopen jaar op een aantal geweldige plekken gegeten. Denk aan Septime, Willem Hiele (2x), Studio, Brut 172, Coulisse, Noma, Europizza, Eden Hill, Soyu, Ron Gastrobar, Published on Main, de Nieuwe Winkel, Yardbird, stuk voor stuk geweldig, met een eigen identiteit en bijbehorend smakenpallet. Voor mij staat er één op eenzame hoogte in 2023; The Jane.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.