Er is een hoop veranderd in Hong Kong in de laatste jaren, door Covid was mijn laatste keer in april 2019 toen ik de Hong Kong Sevens bezocht en wat een feest was dat. Qua bebouwing valt het nog wel mee, de winkels zien er ook nog allemaal hetzelfde uit hoewel er wel wat leegstand is, en op straat is het nog steeds druk, zeker op zondag als tienduizenden amma’s (hulpen in de huishouding) zich achter ons hotel verzamelen om hun vrije dag te vieren. Waar het niet druk is is in de restaurants en de toeristen-area’s. De ondernemers klagen, er is een zware recessie (dit gaan we later op de trip ook zien in Hanoi en Ho Chi Minh City, terwijl Bangkok uitpuilt). Enfin in ons allerlekkerste hotel van de wereld ruikt het nog steeds lekker als je binnenkomt, zijn de kamer nog steeds spotless en is de service onovertroffen. Een klein munountje is dat mijn grote vriendin Miss Pun (chief concierge) is vertrokken maar daar is prima vervanging voor gekomen.
De Pierre, het top-restaurant van ‘grand chef’ Pierre Gagnaire (⭐️⭐️⭐️) op de bovenste verdieping heeft plaats gemaakt voor The Aubrey, wat dus een nieuwe setting kent, cool en luxe, met Japanse invloeden. Het is eigenlijk een ‘late night izakaya’, ze hebben er ook een in London, wat zoiets betekent als een bar waar je ook snackjes kunt bestellen. We hebben vandaag een gast voor de lunch en gaan voor de ‘set brunch’, wel zo makkelijk want zo hoeft niemand te kiezen en kunnen we ons volledig richten op elkaar.
Er komt gefrituurde daikon met zwarte sesam, een groente die ik normaal naar zweetsokken vind ruiken wat je nu pas ruikt als je een kubusje doorbijt.
De oester met ponzu, chili-oroshi en lente-ui is lekker, de sushi met rijst die al is voorgemarineerd in rode azijn is superlekker, en de sashimi is kraakvers.
Na de vis komt er een free flow van sando’s, ofwel Japanse sandwiches, met kip-kewpie-tonkatsu, varken-kewpie-tonkatsu, garnaal-tartaarsaus-kool, en ham-kaas. Een katsu, of katsusando is eigenlijk een soort tosti, de laatste met ham en brie doet de naam eer aan.
Er komen een paar salades bij, waaronder een met tomaat waar niets aan is, en een aardappelsalade met yuzu-mayo, tja… Als pièce mag je 3 verschillende stokjes kiezen uit een selectie van 8, we gaan voor miso pork neck met yuzu-kosho, garnaal met limoen en miso glazed baby eggplant, het is allemaal prima en de baby eggplant steelt de show.
The Aubrey straalt, als ik heel eerlijk ben, een beetje de sfeer uit van het huidige Hong Kong. Ze proberen er volle bak bovenop te komen maar het wil nog niet echt lukken.
The Aubrey|Mandarin Oriental
5 Connaught Road|Central| 🇭🇰