We beginnen de week lekker zoet met een Tarte au citron van Janneke Vreugdenhil uit de NRC, die mijn vriend Paul vorige week voor ons maakte. We geven elkaar altijd een boek (Paul en ik) als we bij elkaar eten, deze keer was dat een heerlijke taart.

De bodem wordt gebakken van een pâte sablée (was net aan gaar, dus die zou ik iets langer doen), en dat weten we dan weer van bakker Rutger van den Broek (winnaar Heel Holland bakt 2013) die in datzelfde NRC (schrikkeldag 2024) een handige opsomming geeft van alle verschillende deegjes.

Aan de slag…

Recept Afdrukken
Tarte au citron
Maaltijd dessert
Keuken Frans
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd dessert
Keuken Frans
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Zeef voor de taartbodem de bloem, poedersuiker en het zout boven een kom. Voeg de boterblokjes toe en wrijf deze met koele, schone vingers door de droge ingrediënten, tot u een broodkruimelstructuur hebt.
  2. Voeg de eidooiers plus 1 eetlepel koud water toe en kneed het geheel snel tot een samenhangende deegbal. Voeg alleen als het echt nodig is nog een drup extra water toe. (U kunt het deeg ook in de keukenmachine maken, maar gebruik dan wel de pulseerstand. Hoe korter de boel wordt gekneed, hoe brosser uw deeg wordt.)
  3. Druk de deegbal uit tot een dikke platte schijf, verpak die in vershoudfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  4. Bestuif het werkvlak en de deegroller lichtjes met bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap die een paar centimeter groter is dan de taartvorm en bekleed de vorm ermee. Geen zorgen als er scheuren ontstaan, die kunt u gewoon dicht boetseren met een stukje deeg. Zet de taartvorm nog eens een half uur in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 180º. Prik met een vork hier en daar gaatjes in de deegbodem. Leg er een vel bakpapier op en stort hierin de bakvulling of bonen. Bak de bodem een kwartier blind. Haal hem uit de oven, til de bakvulling of bonen eruit en zet de naakte taartbodem terug. Haal hem er na 5 minuten weer uit en breng de oventemperatuur terug naar 160ºC.
  6. Meng voor de vulling eieren, suiker, citroen-rasp en -sap, en slagroom in een kom met een garde tot een homogeen mengsel – hard kloppen of mixen is niet nodig.
  7. Schenk de citroenvla uit over de taartbodem en zet deze terug in de oven. Laat de taart nog eens 40 – 45 minuten bakken, tot de vulling gaar is. Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen voor u hem aansnijdt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.