Als we aan het einde van 2 dagen Chill & Groove* afscheid nemen van de mannen van ’t Nonnetje, grappen we dat als ze iets zijn vergeten we dat graag volgende week even langsbrengen. Een plan is geboren!
Michel en Robert Jan zijn nog maar net bijgekomen van het eclectische weekend aan The Waterfront als Ferry, Michiel en ik hun zonovergoten terras oplopen. Aperitief onder de parasol en we besluiten daar te blijven. We hebben niets te vertellen, Robert Jan regelt alles en chef Michel en zijn mannen komen om de haverklap de heerlijkste dingen brengen. Ik bewaar de superlatieven voor het einde!
Voordat we aan de amuses gaan mòeten we even de door Michel geïmporteerde ham uit Portugal proeven, gemaakt van Mangalitsa, het Hongaarse Wolvarken. Waanzinnig!
De amuses bestaan uit een gesouffleerd broodje met platte kaas, olijf en ansjovis, een Gillardeau oester met vlierbloesem, roze peper en kappers van vlierbloesem, en peulvruchten met kersen en een ijsje van snijbonen. Mooie frisse start. We starten het menu metgazpacho ‘Nonnetje stijl’ in verschillende bereidingen en structuren,
waarna huisgerookte zalm met ‘slow escargots’ slakken, radijs variëteiten, Granny Smith, zuring en een ijsje van geitenyoghurt. Door met twee bereidingen van langoustines met Jalapeño peper en ijs van matcha thee,
waarna terrine van ganzenlever en gerookte paling met rode biet en 25 jaar gerijpte aceto balsamico. Geroosterde octopus met paksoi, gekrente trostomaat, gebeukte Opperdoezer rondjes en saus Romesco,
waarna ravioli ‘Maria do Céu’, gevuld met Portugese schapenkaas ‘Queijo da Serra da Estrela’, courgette, kastanjechampignons en salieboter. Na de dimsum van Iberico varken met zoetzure rettich, zwarte knoflook en spicy worteljus is het tijd voor het pièce, verschillende bereidingen van Polderhoen met bloemkool en jus met morieljes
Bij het dessert vraagt Michel of we zin hebben in een Dame Blanche…? Eerlijk gezegd hikken we aan tegen een bonk ijs met warme chocoladesaus maar dan legt de chef uit, in daad en woord, dat volgens Escoffier, die het ding bedacht heeft, een dame blanche iets heel anders is; amandelmelkijs met in vanillesiroop gepocheerde witte perzik, citroensorbet en witte aalbesjes, waarvan acte.
Ondertussen heeft de chef aan tafel nog even à la minute wat pastel de nate’s gemaakt, die verrukkulluke warme taartjes uit Portugal, die later bij de koffie worden geserveerd.
We sluiten af met een “dessert exotique”; tropische vruchten, bloemen, ijs van Thaise curry en coulis van passievrucht. De lunch is omgevlogen, en ik durf te zeggen dat hij in de top 5 staat van mooie lunches in de laatste 5 jaar. Wat een tovenaar die chef, en wat een superservice van Edger (sinds vorige week SVH Wijnmeester) en zijn brigade. Wat een middag! (Al deze en meer foto’s staan ook op Facebook)
Edger selecteerde een kleine proeverij van onderstaande wijnen voor ons;
Montlouis ‘Les Tuffeaux’ Chenin blanc, Françoise Chidaine 2014
Chantemerle, Chardonnay Jérôme Arnoux, Jura 2015
Conciso, Niepoort, Dão 2016
Mencia de Valtuille ‘Un Culin Tinto’ 2017, José Garcia, Bierzo
Scheurebe Spätlese ‘Stettener Stein’ 2015, Am Stein, Franken, Duitsland
Viré-Clessé ‘Quintaine’ Chardonnay 2015, Domaine Michel
* Chill & Groove is het jaarlijkse fine food & music festival wat Ferry van Houten in juli organiseert rondom ’t Bosch in Amsterdam. Een keur aan Nederlandse chefs geeft hier acte de presence om heerlijke gerechtjes te laten proeven. De line up dit jaar bestond uit ’t Bosch, Visaandeschelde/The Roast Room, ’t Nonnetje en schrijver dezes.
’t Nonnetje | Vischmarkt 38 | Harderwijk | bel 0341 415 848 | nonnetje.nl | dinsdag t/m zaterdag geopend, dinsdag geen lunch
Het goede van ‘ t Nonnetje lijkt mij dat je op het oog nog kunt herkennen wat te eten