Het is alweer een paar jaar geleden dat ik een samenwerking had met de immer actieve Ferry, de lieve Giel en de geniale Michel van der Kroft tijdens de laatste Chill & Groove, wat we daarna uitbundig gevierd hebben bij het Nonnetje in Harderwijk. Michel rende die dag heen en weer tussen zijn keuken en onze tafel en dat ging zover dat hij aan het einde zijn beroemde pastels de nata maar bij ons aan tafel heeft gemaakt. Unieke lunch!
Vandaag is een dag om te vieren, ik heb voor het eerst sinds eerste paasdag (en dat was 17 april) een vrije dag! Dat is helemaal niet zielig, dat is zoals het is en daar gaan we van genieten. Als de vrouw vraagt wat ik wil gaan doen roep ik: ”ik wil naar het Nonnetje”. “Jij kan maar aan ding denken” is haar antwoord, en daar is geen woord van gelogen.
Het terras van het Nonnetje schittert in de zon en daar kunnen we nog net mooi van een paar amuse genieten, o.a. van deze oester met asperges, alvorens het in bakken uit de lucht komt. We gaan binnen aan tafel, krijgen Pāo de Michel, zuurdesem brood uit eigen keuken en het feest begint.
Ondanks dat we voor het vegetarische menu kiezen begin ik met een Carabineiro, een rauwe Portugeze diepzeegarnaal met XO saus, duindoornbes en zwarte olijf, waarbij de kop is gevuld met garnaalsalade (de koolrabi met citroen dille en sorbet van karnemelk uit het menu gaat naar de vrouw).
De tuinbonen met een zachtgekookt eitje, paardenbloemen, monniksbaard, bonenkruid, Hollandaise saus en mini-croutonnetjes geeft alles waar je op hoopt. Zachtheid, fris, volle smaken, groen, onwijs lekker.
Ook de Hollandse asperge, werkelijk een joekel, stelt niet teleur en wordt geserveerd met morilles, doperwt en kamille. De Riesling van Weingutt Knoll is ter ziele en we gaan over op een Domaine du Clos des Fées, grenache blanc (F, 2017). Er komt een klein taartje van gerookte Opperdoezer ronde met gekrente tomaat, lamsoren en Beemsterkaas XO, ik zie nog een koorenaar asperge en een pomme soufflé, en apart wordt een soort gefrituurd wafeltje geserveerd gevuld met tomatengel. Wonderschoon.
De verschillende bereidingen van rode en gele biet met grapefruit en dragon is het laatste vegetarische gerecht daar we het pièce, ravioli met Portugeze schapenkaas, hebben ingeruild voor krokant gebakken kalfszwezerik met prei, verse morilles, crème van citroen en jus van sherry. De chef komt trots met de pan aan tafel laten zien hoeveel liefde hij in het gerecht stopt. Het kan welhaast niet klassieker zou je zeggen maar juist de jus trekt het gerecht naar vandaag.
Met Hollandse aardbeien met venkel, yoghurt en Tahiti vanille, èn een klein glaasje Riesling spätlese van Würtzberg Weingut sluiten we de geweldige lunch af.
Ondertussen is het best laat, we slaan de koffie en thee over en krijgen de traditionele pastell de nata in een doosje mee naar huis. Nagenietend van wijn en spijs, en de enorme gastvrijheid van patron Robert jan en zijn brigade, laat ik me naar his chauferen. Life is good, waar zal ik mijn volgende vrije dag gaan eten…?
’t Nonnetje | Vischmarkt 38 | Harderwijk
dinsdag t/m zaterdag geopend