Sui kau zijn Chinese dumplings op basis van garnalen, met iets varkensgehakt. Je kunt ze zelf maken (zie recept), maar je kunt ze ook kopen bij de toko (Amazing Oriental of Dun Yong zijn favoriete adressen). Let op, er zijn lekkere en er zijn er die wel okay zijn. Doe een keer een testje en onthoud welke je de lekkerste vindt.
Niet helemaal origineel, mijn recept, ik proef er bij Sea Palace en Oriental City (nog meer favoriete adressen, alles in Amsterdam) een stuk minder citroen in, maar vind dat citroenige juist lekker. Ook zie ik daar niet altijd de bok choy, meestal eigenlijk alleen de dumplings met wat bosui en sesamolie. Ik doe d’er hoe-dan-ook een moord voor!
Recept Afdrukken
Sui kau soep
Instructies
Verwarm de kippenbouillon met citroengras en citroenblad en laat 30 minuten infuseren,
-
Laat de bok choy 2 minuten meegaren in de bouillon.
Stoom de sui kau gaar of leg ze direct 8 minuten in de warme bouillon.
Verdeel de sui kau en de bok choy over de kommen en garneer met bieslook, bosui en giet er een paar druppels sesamolie bij.
Instructies
Maal de helft van de garnalen fijn in de keukenmachine en hak rest van de garnalen fijn. Meng de beide garnalen.
Meng de garnalen met varkensvlees, waterkastanje, wortel, shii take, bosui en korianderblad en breng op smaak met oestersaus, sesamolie, suiker, zout en peper. Laat de smaken minimaal 1 uur infuseren
Neem een wonton-vel in je hand en smeer een eetlepel vulling (liever iets minder) in het midden van het vel. Maak 1 deel van het cirkelvormige vel nat aan de rand en vouw het andere deel hier overheen en plak vast (de echte master zorgt dat er een soort vouwtjes tussen de vellen komen).
Bewaar de sui kau’s op een met bloem bestoven blad en stoom/kook ze in 8 minuten gaar of bak ze in 6 minuten krokant in de frituur (zorg in beide gevallen dat ze tijdens het garingsproces niet aan elkaar plakken).
Serveer de gebakken sui kau’s met gembersaus en de gestoomde/gekookte in sui kau- soep.
Recept Afdrukken
Kippenbouillon Thomas
Instructies
Zet kipvleugels op in koud water, breng aan de kook en spoel ze schoon onder de kraan.
Vul de snelkookpan met kipvleugels, wortel, ui, prei, peterselie, laurier en zout, vul af met koud water tot alles net onder staat, sluit af met de drukdeksel en breng aan de kook.
Breng de temperatuur terug zodra het ventiel begint te fluiten, zorg dat er zo min mogelijk stoom ontsnapt en laat een uur garen.
Zet het vuur uit en laat nog een uur in de pan afkoelen (als je haast hebt kun je de pan met de deksel onder de koude kraan zetten).
Passeer de bouillon door een vergiet en daarna door een fijne zeef (als je de vleugels goed hebt voorgeblancheerd hoef je de bouillon niet meer te klaren) en laat indampen tot de gewenste sterkte. Breng op smaak met zout en peper.
*mandoline snijden; hoe kleiner hoe meer smaak.