Vanmiddag dus de 2de halve finale van Stadsspelen voor de prof koks, deze keer op het Sierplein in Amsterdam, onder de rook van het confectiecentrum. Makkelijk te vinden, dus keurig op tijd aanwezig, evenals mede juryleden Daan Faber en Iens Boswijk. Vandaag strijden Faisal Safroui van Pakhuis de Zwijger, Adriaan van Raab van Canstein van Le Hollandais, Menno Post van Ron Blaauw en Bram Kortekaas van Lust om een plekje (2 plekjes..) in de finale volgende week zondag op de Dam. De teams van Ron Blaauw en de Zwijger gaan na het uitpakken van de Mysteriebox (evenals vorige week harder, asperges, wortel, prei, ui, boksoi, Chinese broccoli, tomaat, courgette en kastanjechampignons) en het inventariseren van kruiden e.d. direct aan het werk, terwijl Lust nog wat overleg heeft, en Adriaan met zijn souschef (V) een beetje om zich heen kijkt. Door het gemis van een begeleidende wijn bij de gerechten vorige week ziet Daan zich genoodzaakt de lokale Albert Heijn te bezoeken en daar een fles Kaapse hof (SA, 2007) en een Auxerrois van Hoeve Nekum te Maastricht (NL, 2007) te scoren, beide warm, dus de Hollander gaat open! De 4 team strijden als leeuwen, Blaauw en de Zwijger als geoliede machines, Lust als de entertainer (het publiek hangt aan z’n lippen) en Adriaan……, als Adriaan. Rustig, beheerst, tikkie stil, gebruikt hij eigenlijk maar de helft van de tijd, en is als 3de klaar met zijn gerecht, met een opgeruimde keuken! Ondertussen krijgt de “lieftallige” (Johannes van Dam vandaag in Het Parool) Bianca Tan in de gaten dat er iets niet helemaal klopt. Alle kandidaten mogen één geheim ingrediënt meenemen; Le Hollandais heeft een Japanse rasp meegenomen, Lust heeft niets meegenomen, De Zwijger een busje speciaal voor hen gemaakt Ras-el-Hanout en Ron Blaauw langoustines, maar ook agar agar (bindmiddel op basis van zeewier). Oeps, foutje, dat zijn er 2. Na overleg met jury (die het jammer vinden van de langoustines) besluit de organisatie dat fair play inhoudt dat iedereen maximaal 1 ingrediënt zelf mag meenemen. De langoustines verdwijnen tussen de harderfilets vandaan en het team kiest ervoor om de spaghetti van groenten met agar agar te gebruiken. Na 3 kwartier is het zover en kruipen we op het podium achter de tafel.
Het jureren is niet heel makkelijk, je moet op een hoop dingen letten, en alle 4 de borden komen ongeveer tegelijkertijd voor je mik. We zijn unaniem, de 4de plaats is voor Lust, met gebakken harder, asperge in philodeeg, roergebakken groentes in nori (sushi), kruidensalade en een dressing van soja en limoen (22 punten, onderste foto), terwijl de 3de plaats is voor Pakhuis de Zwijger met hun gebakken harder met lauwe linzensalade, salsa van tomaat en roergebakken asperges (27 punten, slechts 1 puntje verschil met de winnaars, 2de foto van onder). En dan wordt het moeilijk. Gaan we voor hip, modern, nieuwe kooktechnieken, of blijven we bij klassiek en ouderwets goed? We doen allebei. De gebakken harder gevuld met groenten (helaas dus niet met langoustines), spaghetti van groentes en een briljante saus met kokos en meegtrokken citroengras (28 punten, foto hierboven) van team Ron Blaauw deelt de eerste plaats met Le Hollandais met hun klassieke gebakken harder met gevulde tomaatjes met duxelles, en hoe kan het anders, hollandaisesaus. Presentatie en creativiteit zijn bij Blaauw misschien wat meer aanwezig, maar de borden van Le Hollandais gaan helemaal leeg, wat staat voor de smaak. Volgende week de finale, op zondag vanaf 13.00 uur op de Dam, iedereen is welkom en je kunt de gerechten ook proeven……
(finale dus tussen de teams van de Kersentuin, Gorgeous, Le Hollandais en Ron Blaauw)