Spruitjes worden ook wel spruitkool of kooltjes genoemd, en dat zijn het ook, kleine kooltjes die groeien op een stok of stam. De oogst is eigenlijk tussen augustus en maart, maar ze zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar.
Ik ben er dol op, zolang ze maar niet tot snot worden gekookt. Kort blancheren, koud spoelen, uit laten lekken en opbakken met uitgebakken spekjes (en aanhangend vet), in de wok bakken en afblussen met Thaise vissaus, of op de vegatour met deze.
Allemaal lekker (de zo bekende spruitjeslucht komt overigens door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen en wordt vooral veroorzaakt door het te lang koken).

Prep Tijd | 20 minuten |
Porties |
personen
|
- 500 g spruitjes schoon en doormidden
- 2 el ahorn siroop
- 2 el olijfolie
- zout en peper
Ingrediënten
|
![]() |
- Meng spruitjes met ahornsiroop en olijfolie, leg op een bakplaatje zodat ze niet op elkaar maar naast elkaar liggen en bestrooit met zout en peper.
- Zet de spruitjes 11 minuten in een op 220ºC voorverwarmde oven en roer ze na 8 minuten even om (kort zodat de oven lekker heet blijft.
- Serveer direct.
oo ok ik ben om. Echt ik griezel van spruitjes. Maar deze ga ik proberen. Bbbrrr. hihi
Ik heb er nog gegratineerde kaas over gedaan.