Spruitjes worden ook wel spruitkool of kooltjes genoemd, en dat zijn het ook, kleine kooltjes die groeien op een stok of stam. De oogst is eigenlijk tussen augustus en maart, maar ze zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar.

Ik ben er dol op, zolang ze maar niet tot snot worden gekookt. Kort blancheren, koud spoelen, uit laten lekken en opbakken met uitgebakken spekjes (en aanhangend vet), in de wok bakken en afblussen met Thaise vissaus, of op de vegatour met deze.

Allemaal lekker (de zo bekende spruitjeslucht komt overigens door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen en wordt vooral veroorzaakt door het te lang koken).

Recept Afdrukken
Spruitjes geroosterd
Maaltijd garnituur
Prep Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd garnituur
Prep Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng spruitjes met ahornsiroop en olijfolie, leg op een bakplaatje zodat ze niet op elkaar maar naast elkaar liggen en bestrooit met zout en peper.
  2. Zet de spruitjes 11 minuten in een op 220ºC voorverwarmde oven en roer ze na 8 minuten even om (kort zodat de oven lekker heet blijft.
  3. Serveer direct.

Reacties

  1. Door Christa

    oo ok ik ben om. Echt ik griezel van spruitjes. Maar deze ga ik proberen. Bbbrrr. hihi

  2. Door Steven Wernsen

    Ik heb er nog gegratineerde kaas over gedaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.