Ik kan wel een heel nieuw verhaal schrijven, ik kan ook mijn speech van afgelopen woensdag afdrukken, dan weet je ook alles en ga ik nu wat anders doen op de zaterdag!

 “Lieve dames en heren,

Een heel hartelijk welkom op het terras van Visaandeschelde, die zo ontzettend lief zijn deze presentatie te hosten.

Het wordt langzamerhand een beetje een sleur, althans voor U, maar ondanks dat ik hier voor de 8ste keer sta, is het dat voor mij zeker niet. Elk boek is een beetje een kindje, en ik mag u zeggen dat dit een zware bevalling was. Om het oude vertrouwde Smart Cooking om te buigen naar koken op 11 verschillende barbecue’s is niet zomaar wat, maar laten we even naar het begin van mijn BBQ-carrière gaan.

Toen onze Max 18 jaar geleden werd geboren en we van een flat in Amsterdam in Abcoude gingen wonen, kwam de eerste bbq in huize Jaspers binnen. Een Weber-houtskool. Ging allemaal prima, een spareribje, een kippenboutje, maar toen de kinderen iets groter werden had ik altijd een timing-probleem. Op het moment dat ik er klaar voor was waren de kinderen kwijt, op het moment dat de kinderen honger hadden was mijn vuur te hoog of uit. De gas barbecue deed zijn intrede, een ideaal ding.

Een half jaar later gingen we in een woonwagen wonen om gedurende 9 maanden ons huis te verbouwen en we hadden dus niet echt een keuken. We hadden een plan, maandag naar de Mac, dinsdag naar mijn moeder, woensdag bij vrienden, donderdag chinees en vrijdag uit maar daar is helemaal nooit wat van gekomen. Ik heb de hele periode, van september tot mei, elke avond gebarbecuet. Onderaan het trapje van de woonwagen, onder een parasol, moonboots aan, skijack, glas wijn en een sigaar, en koken op de BBQ.

De passie is gebleven, die Weber staat nog steeds ergens in een hoekje van de tuin, maar sinds 8 maart 2011 is er wat veranderd…. Dat is de dag dat Jeroen Hazebroek m’n Big Green Egg de tuin inrolde. Ik had die dingen natuurlijk al wel gezien, bij de Librije, bij Elzenduin, maar werd pas echt enthousiast gemaakt door importeur Wessel Buddingh, die er voor zorgde dat Jeroen een paar weken later voor de deur stond.

Wij uitladen, opstoken, koken, maar zoals altijd had ik weer veel te weinig tijd en moest ik na 2 uur weer door, ondertussen nog even 12 telefoontjes, Jeroen werd gek.

2 maanden later had ik 3 keer vloekend gekookt op mijn groene ei, ik werd er wanhopig van, en heb Jeroen gebeld of hij misschien nog een keer wilde komen. Giel hoorde van dit plan, had er oren naar en een week later stonden we in onze kookhut die ik ondertussen had gebouwd, achter 3 Big Green Eggs. Het kwartje viel!! En toen Jeroen “en passant” nog vertelde dat hij in het verleden wel wedstrijdjes deed maar nu zonder team zat borrelde er een plan op wat een half uur later ontsproot tot BBQ-team de Zwarte Hand, wij 3-en aangevuld met chef Arjan Wennekes en patissiers Hidde de Brabander en Mathijs Fontijn.

Het is 2 jaar later, we hebben met de Zwarte Hand talloze trainsessies en wedstrijden achter de rug, zijn naar het EK in België geweest, naar het WK in Marokko, ik ben ondertussen KCBS jurylid en met een beetje geluk kom ik binnenkort met een eigen BBQ-programma.

En nu dan een supermooi BBQ-boek,

met weergaloze foto’s van “nooit-meer-een-boek-zonder-Dennis Brandsma,

super illustraties van Frederik Molenschot, nieuw in het team, ik zal nooit onze eerste brainstormsessie vergeten, volgens mij ben jij een deel kwijt…

sublieme vormgeving van Esther Stam, en de eerder genoemde Frederik

en natuurlijk de bijzondere samenwerking met uitgever Arjan Weenink, Marieke Dijkman en Lars Hamer.

Ik ga zo het eerste exemplaar geven maar ik wil eerst de voltallige crew van Visaandeschelde bedanken voor de gastvrijheid, de leden van de Zwarte Hand, Jeroen, Michiel, Arjan, Hidde en Mathijs voor hun hulp en input, Big Green Egg Europe, Sligro en slagerij Fontijn voor hun support en Dreams of Magnolia voor de desserts.

Ik zei in het begin al dat dit boek maken een zware bevalling was. Veel oefenen, veel weg, ik heb mezelf weken opgesloten in de bergen om te schrijven, mislukt eten, stress, maar er is er één die me daar iedere keer weer uit trekt….Isabel!

Het eerste boek gaat naar een hobbykok pur sang, een man die niet alleen overal wil eten (en dat ook doet), maar eigenlijk ook alles in eigen keuken na wil maken, en ik weet uit ervaring dat hij dat kan.

Barbecueën staat bij mij voor vriendschap, kameraderie, verwantschap, intimiteit, noem het oergevoelens, en die, vriend Martijn, heb ik bij jou gevonden!!”

de foto’s; (1) BBQ-team de Zwarte Hand (2) Frederik Molenschot (3) top-hobby-kok Martijn Krabbé (4) top-chef-kok Ricardo van Ede.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.