Ik was maandag te gast bij Petra Possel in haar podcast Smakelijk, tezamen met Karin van Munster en Keukenprins Pieter (Hubregtse). Petra leidt het gesprek, ik was er vooral om over mijn Eenpansbijbel te praten, Karin bespreekt wekelijks een boek, in dit geval het Bridgerton kookboek, en Keukenprins Pieter (de man van Petra) kookt er dan een potje bij.
In mijn geval was dat de pot-au-feu van groente, voor het Bridgerton-boek een sandwich met wilde gerookte zalm (sockeye) en pesto van koriander. Ik kende Pieter nog niet maar de man kan koken (met briljante receptuur sowieso hahaha). Een dolle middag, luister maar terug op een of andere podcastapp (bijvoorbeeld op Springcast) en scroll dan ook meteen even naar die van, ik meen, vorige week met Ron Blaauw, superleuk…
Anyway, was dus leuk, hieronder het recept van deze vega pot-au-feu uit mijn Eenpansbijbel.
Een heerlijke pot-au-feu die ook goed is voor te bereiden door de groente net aan gaar te maken, uit te spreiden op een groot dienblad en uit te laten dampen. Op het ‘moment suprême’ warm je de bouillon weer op en geef je de groenten nog 3 minuten warmte.
Prep Tijd | 60 minuten |
Porties |
personen
|
- 2 lt groentebouillon vers (of niet...)
- 4 cm gember in plakjes
- 3 cm galangal in 2 stukken
- 2 citroenblaadjes diepvries
- 1 stengel citroengras geplet
- 1 steranijs
- 2 witte uien in 4-en
- 200 g wortel gesneden
- 300 g knolselderij gesneden
- 300 g meiknol gesneden
- 200 g champignons de Paris
- 200 g zoete aardappel gesneden
- 200 g pastinaak gesneden
- gremolata**
Ingrediënten
|
|
- Breng groentebouillon tegen de kook aan en voeg gember, galangal, citroenblad en citroengras toe. Laat 15 minuten trekken en passeer door een zeef.
- Voeg steranijs en ui toe, en na 15 minuten wortel, knolselderij en meiknol.
- Voeg na 20 minuten champignons de Paris, zoete aardappel en pastinaak toe en controleer na 20 minuten de garing.
- Vul de borden met de groentes en serveer in de bouillon, met gremolata ernaast.
* Wortel, knolselderij en meiknol hebben zo'n beetje dezelfde gaartijd, dus snijd ze ook een beetje in gelijke delen.
Prep Tijd | 15 minuten |
Porties |
personen
|
- 2 citroenen alleen rasp
- 2 tenen knoflook geraspt
- 15 takjes platte peterselie, alleen blaadjes gesneden
- 50 ml olijfolie
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Meng citroenrasp met knoflook, peterselie en olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Voor de frisheid zou er een druppeltje citroensap door de gremolata kunnen.