Kijk naar buiten (ik schreef dit gisteren om 9:20 en kijk door de openslaande keukendeur naar keiharde regen, goed voor de tuin maar niet voor mij) en je snapt meteen waarom ik Spanje even naar binnen wil halen. We zouden vandaag terugrijden van onze jaarlijkse retraite aan de Costa, Corona gooide roet in het eten, dus dan maar op een andere manier, met een slaatje.
Heel spannend is het niet, maar wel heel lekker. Het succes van mijn slaatje staat of valt met, hoe kan het anders, de boodschappen. Juist de simpelse gerechten, en elke chef weet dit, behoeven goede ingrediënten. Ortiz tonijn is er zo een, tonijn uit pot of blik, een betere bestaat er (bijna) niet, ik rijd er voor om. En dan in Nederland kerstomaatjes in plaats van die rode waterbommen (ik weet, er zijn in de zomer ook goede tomaten maar kom daar maar eens om on-line). Als de basis goed is, en ik heb het over de boodschappen, is het verder een kwestie van mengen.
We dronken er een glas rosé van Lamourie bij (F, 2019), gewoon van Albert Heijn (goed beoordeeld door vriend Harold Hamersma), en voor het Spanje-gevoel dat lekkere water van Solan de Cabras (ook van AH).
Porties |
|
- 400 g tonijn uit pot of blik
- 250 g kerstomaatjes
- 1/2 venkelknol dungesneden op de mandoline
- 80 g kewpie mayonaise die Japanse
- 50 ml room
- 2 bosuitjes dungesneden
- 1 citroen sap en rasp
- 2 handjes rucola
- zout en peper
- vers stokbrood toch nog even getoast
- 2 eieren, hardgekookt fijngeprakt
Ingrediënten
|
|
- Meng mayonaise met room en daarna met tonijn, ei, venkel, bosui en tomaat en breng op smaak met citroen, zout en peper.