Uit eten met de dochter, en die wil altijd iets nieuws, iets cools, en ik eigenlijk ook. Ze komt met Shaffy, nooit van gehoord en een dag later loop ik grommend Felix Meritis in Amsterdam in. Ik vind het helemaal niets, op een regenachtige dag einde-middag naar de stad, je door het verkeer heen worstelen en ook niets eens kunnen parkeren op de gracht. Niet mijn ding…

Shaffy zit aan de voorkant van Felix Meritis en is ruim opgezet in de verhouding meters-tafels, wat ervoor zorgt als er maar 2 tweetjes zitten dat het leeg aandoet. We worden geplaceerd bij het raam waardoor het ook nog eens 5º kouder is dan midden in de zaal en het duurt best even voordat we überhaupt worden geholpen (dochter is er al even en drinkt al een glas wijn, wat wordt weggehaald als het leeg is zonder te vragen of ze een nieuw glas wil).

De zaak is onderdeel van het Pillows hotel concern en heeft chef Nico Koji Miyahira aangetrokken, die voorheen bij Envy stond en zelfs nog wel eens een blauwe maandag in mijn Bar&grill heeft bijgesprongen.. De menukaart bestaat uit allemaal kleine gerechtjes en zijn volgens de vriendelijk ober allemaal slechts 60 gram dus we moeten er echt wel een paar nemen. Ik verbaas me er wat lachend en vooral sceptisch over, 60 gram is niet teveel, maar hij blijft bij zijn uitspraak…

We nemen alle vegetarische gerechten en 2 vleesjes (de dochter is niet dol op vis) en starten met wortel met cantharellen en yuzu, prei met XO-saus èn Hollandaisesaus, little gem met kruidenboter en zeewier,

en steak tartare met dongchimi (soort kimchi) en sesam. Ik pak meteen de eerste want daarna wordt het supergoed, maar de wortel valt tegen. De 60 gram klopt, de smaken zijn niet direct super en de opmaak detoneert met de andere gerechten. Het ziet eruit als een sterrenhapje terwijl de rest wat losser is.

Snel door met de prei, een overheerlijke smaakbom, de little gem idem ditto, en de tartaar is ook super, niet te droog en licht spicy van de dongchimi.

De 2de ronde begint meteen weer goed met selderijknol met kumquat en kombu, de licht-zure citrus trekt de knol behoorlijk omhoog.

De burrata met asperges en pistache is een beetje een vreemde eend in de bijt, had ik liever bij de voorgerechten gehad en dan de little gem bij het pièce, maar is wel gewoon lekker. De entrecôte met aardpeer en jonge knoflook is weer superlekker.

De ober bleek zich na aflloop vergist te hebben, de gerechten zijn 90 gram per stuk maar ook die berekening klopt niet want dan zouden we samen 600 gram hebben gegeten (6 x 90 + 1 x 60) en ik heb echt een goed voldaan gevoel. Ik sla het zoet over en ook de kaas, chocolat-lover Okky gaat voor de dome (koepel) van chocolade met hazelnoten en ijs van foie gras die het vooral van de presentatie moet hebben.

Resumerend; ik heb echt verrekte lekker gegeten, het zijn eigenlijk allemaal smaakbommen, nu de kachel nog wat hoger…

Dagelijks vanaf 18:00, za-zo ook lunch, ma-di gesloten, dj op vrijdag

Shaffy Restobar|Keizersgracht 324|Amsterdam


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.