Ik ben verantwoordelijk voor de BBQ Bijbel en de Stoofbijbel, die het allebei al een tijd erg goed doen. Ik kan daardoor best een potje breken bij de uitgever, maar de Sausbijbel, waar ik 2 jaar om gezeurd heb, die zat er niet in… “is geen hoofd-onderwerp, zoals taart, brood of groente” was telkenmale het antwoord.
Enfin 2 jaar na de eerste vraag was het dan zover, de uitgever vroeg of ik misschien, heel misschien, interesse had om de Sausbijbel te maken, ik sprong een gat in de lucht!
Hoezo “geen hoofd-onderwerp”? Ik leef voor saus, denk elke dag aan saus, misschien wel meerdere malen per dag, kan eigenlijk aan niets anders denken, “geef me saus…”. Saus is de superglue, het cement, de verbinding… Ik maak geen grap, als ik ergens eet en er zit geen saus bij het gerecht is mijn maaltijd verpest. Nog erger wordt het als de saus niet lekker is, zoals laatst bij een gerenommeerde Italiaan waar de spekjes in de carbonara (ja, dat noem ik ook een saus, zie pagina xx) verbrand waren. Een drama!
Saus, het is vooral een kwestie van smaak, en het maakt of breekt wat mij betreft een gerecht. De biefstuk kan door zijn, de pompoen kan smakeloos zijn, de vis kan aan de droge kant zijn, maar de saus…, kan alles goed maken! In de professionele keuken vind iedereen zich de belangrijkste chef maar vraag het maar aan de oude rotten, het gaat om de saucier.
Het is een beetje uit de hand gelopen met 500 pagina’s. Toen ik dacht dat ik halverwege was was ik pas op een kwart bleek later, de lijst werd langer en langer maar ik wilde zo volledig mogelijk zijn, het is per slot van rekening een Bijbel.
Als je nu niet zo thuis bent in de sauzen, wat helemaal niet erg is, ga dan niet meteen heel moeilijk doen door een béarnaise zo op het vuur te tikken, begin rustig aan, neem tijd, maak een plan, en ik zeg het nog maar eens lieve vrienden, koop de allerlekkerste spulletjes om je maal en vooral je saus mee te maken.
Aan de slag, lekker koken!!
Sausbijbel | vanaf vandaag verkrijgbaar
fotografie Dennis Brandsma | styling Desirée van Dijk| advies Theo van Rensch
Klopt, de saus is de ziel van het gerecht…
Geweldig Julius. Zo eens met de vaststelling, dat saus super belangrijk is. Je kunt toch niet zonder. Ask my wife. Zal deze bijbel zeker aanschaffen. Groet
Top! Deze gaat toegevoegd worden aan mijn collectie (verjaardagscadeau)