Mijn vriend Harold Hamersma, je weet wel, van de Grote Hamersma, had een klusje voor me. Fillempie van een gerechtje wat goed past bij de syrah van Montaignan, een wijhuis uit de Languedoc/Roussillon.
Nou graag! Ik dacht meteen aan saté daging, rundersaté. Het is een wat minder bekende saté waar je even bij moet blijven want deze gaat op cuisson (we willen de longhaas niet te gaar).
Recept Afdrukken
Sweet soy
Instructies
Fruit sjalot goudgeel in olie, voeg knoflook toe, bak even door en passeer door een zeef. Bewaar de olie voor een andere toepassing (saté daging).
Vijzel of maal ui en knoflook fijn met chili’s en en pinda’s, en voeg ketjap en limoensap toe.
Recept Afdrukken
Saté daging (rund)
Instructies
Meng de olie van de sweet soy met knoflook, gember, kurkuma, komijn, cayennepeper en vissaus tot een marinade.
Marineer het vlees 6 uur in de marinade in de koeling, laat uitlekken en rijg aan bamboespiesjes*.
Stook de bbq naar de juiste temperatuur/hoogte (heet|250ºC|3), schroei het vlees rondom dicht en gaar tot de gewenste cuisson (kern 50ºC voor rosé, wat best mag met diamanthaas).
Serveer met de sweet soy.
Notities
* Leg de spiesjes minimaal 30 minuten in een bakje water met een gewicht op de spiesjes, zo verbranden ze iets minder snel. Je kunt natuurlijk ook rvs spiesjes nemen.