Het kan nog net, er hangt nog een staartje zomer in de lucht, en als je je best doet vind je nog wel mooie en vooral lekkere tomaten
voor 4 personen
1. mayonaisecrème
Meng 75 ml olie met knoflook en breng op smaak met zout en peper. Maal peterselie fijn in de keukenmachine met 75 ml olie en breng op smaak met zout en peper.
2. tomatenwater
Maal de rijpe tomaten fijn in de blender en laat liefst een nacht uitlekken in kaasdoek in een vergiet in de koeling.
3. crunch
Laat de noten 45 minuten drogen in een voorverwarmde oven op 90ºC, laat afkoelen en maal fijn in de keukenmachine.
4. boontjes
Kook de haricots verts beetgaar in ruim kokend gezouten water, spoel koud en snijd in de lengte door.
5. royal
Maal 150 gram gesneden mozzarella fijn in de keukenmachine. Meng 100 gram warme room met de mozzarella en verwarm door op het vuur. Meng de warme mozarellaroom met de eieren, breng op smaak en passeer door een zeef. Vul de bodem van een diep bord met de crème en gaar 5 minuten in een voorverwarmde oven op 120ºC. Laat afkoelen.
6. wentelteefjes
Meng 150 gram gesneden mozzarella met 50 gram room en water van mozzarella in de keukenmachine en passeer door een zeef. Steek stukjes brood uit, dompel 10 minuten in het mozarella-roommengsel en bak op een bakpapiertje aan beide kanten krokant in een koekenpan.
7. vinaigrette
Breng het tomatenwater op smaak met zout en peper en maak met olijfolie tot een vinaigrette.
8. tomaten
Snijd elk type tomaat op een andere manier, recht, schuin, staan, liggend, plakje, alleen de “brains” en haal samen met de boontjes door de tomatenvinaigrette.
9. opmaken
Verdeel de tomaten over de afgekoelde borden, de boontjes, de plakjes ui (marloeske), de mayonaisecrème, en bestrooi met de crunch. Serveer de wentelteefjes “on the side”
© Robert Kranenborg & Julius Jaspers
welke noten worden er gebruikt?