Vandaag staan peren op het podium van Julius Voorraadkast, en ik maak ze graag met saffraan vandaar dat ik nog eens kom met het receptje van de saffraan peren, Voor de volledigheid ook nog even het babbeltje over saffraan erbij, Wil je meer weten over saffraan, luister dan naar Julius Voorraadkast, over saffraan… (terug te luisteren op bijv. Spotify)
In de keuken heb je goedkope en duurdere ingrediënten. Bepaalde vissen zoals tarbot en kreeft kosten goed geld, net als luxe vlees zoals ossenhaas en het al dan niet Japanse wagyu. Vanille wat na 2 mislukte oogsten achter mekaar een schaars en dus peperduurgoed is geworden, en natuurlijk truffel, en dan niet die van chocola maar die van onder de grond. Truffels afhankelijk van het type en het momentum, kosten tussen € 300 en € 3.000 per kilo. Best geld allemaal, maar niets vergeleken met het rode goud, saffraan.
Met een kiloprijs van 30 tot 40 duizend euro is saffraan by far het duurste ingrediënt in het keukenkastje. Het heet niet voor niets het rode goud, het “echte” goud kost vandaag as we speak 52.677,62 per kilo.
Voor een kilo saffraan heb je tussen 150 en 180 duizend krokussen nodig, en geen gewone maar saffraankrokussen, ofwel de crocus sativus. De oogst van de stijlen en de stempels, met de meeldraden doen ze niets, gaat volledig handmatig. Voor een kilo saffraan heb je 2000 vierkante meter beplante akker nodig, da’s dus 5 kilo per hectare. Na het plukken moet de saffraan worden gedroogd, in droogkasten of in de zon, dus verliest het ook nog eens een hoop gewicht.
De crocine, die vooral zorgt voor de kleur, staat ook wel bekend als antidepressivum en antioxidant maar ook als afrodisiacum (lustopwekker). Cleopatra mengde het, zo vlak voor de moderne jaartelling, met haar badwater, voor nog betere seks, ben benieuwd wat er na het eten van deze peren gebeurt…
Recept uit de Stoofbijbel, foto: Dennis Brandsma
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 30 minuten |
Porties |
personen
|
- 6 peren geschild, Doyenne de Comice
- 1 liter appelsap
- 100 g suiker
- 12 draadjes saffraan
- 6 kardemompeulen gekneusd
- 60 g geschaafde amandelen getoast
- 200 g crème fraîche
Ingrediënten
|
|
- Snijd de peren verticaal doormidden en verwijder met een scherp mesje het halve klokhuis.
- Breng appelsap, suiker, saffraan en kardemom tegen de kook aan
- Leg de peren in het warme vocht, zorg dat ze helemaal onder staan, en stoof ze in een half uur gaar.
- Haal de peren uit het kookvocht, verwijder de kardemom en kook het vocht in tot een siroop.
- Overgiet de peren met de siroop, bestrooi met amandelen en serveer direct.
ook dit recept met de saffraan was weer anders, dan de gewone stoof peertjes en, heel lekker,deze krijgt navolging