Op 27 maart kondigde ik al aan dat het een zware week zou worden, afscheid nemen van Ron Blaauw restaurant en Ron’s Gastrobar welkom heten, en dat in de week dat de vrouw ook nog eens 50 wordt, met alles wat dat met zich meebrengt (emoties!).

Niets is minder waar! Het afscheid ging soepeltjes op vrijdag, rustig 2-tje in de hoek, een paar gouwe ouwes, wat dingetjes alvast van de nieuwe kaart, heerlijke relaxte avond met nog een vineuze verrassing in de vorm van een Vila Santa Reserva van J, Portugal Ramos (P. 2009). De foto’s staan op Facebook!

Gisteren was andere koek! Na 4 dagen schildereren, bekleden, tegelen, lampen vervangen, tafelbladen schroeven en alles wat er bij een metamorfose komt kijken is het om 18.00 zo ver. Ron Blaauw stapt in een nieuw leven, geen schilderijtjes meer, geen 16 ingrediënten en 24 handelingen per bord meer, gewoon lekker toegankelijk en betaalbaar eten.

Een bak kritiek heeft Blaauw over zich heen gekregen, o.a. van nestor Joop Braakhekke, Giel Beelen en Alain Caron, maar hij heeft een brede rug. Zo zou hij niet dankbaar zijn geweest tegenover Michelin, geen eigen stijl hebben ontwikkeld en een jatmoos zijn, lees de publicaties (o.a. Het Parool van afgelopen dinsdag), ik vind het meer een ziener, iemand die vooruit kijkt en ziet dat het bijna geen haalbare kaart meer is om met 14 man dagelijks een steeds kleiner worden groep gasten in de watten te leggen voor best een hoop geld. De tijd is er niet naar, de gasten blijven deels weg, tijd voor verandering! (ik kan nog uren doortikken over alle zeikerds, doe ik niet).

Botanic gin, elderflower tonic, rilletes van gans, geconfijte varkenswang en komkommers in het zuur van Oos Kesbeke, dat is pas een begin. De bar staat vol, elke tafel is bezet, er hangt een nieuwe vibe en het voelt als een swingende tent. 

Aan tafel krijg ik de gesmoorde aardpeer met krokante kippenhuid en schuim van karnemelk, briljant, en de vrouw boerenbruin (boterham) met crème van witte bonen en rauwe champignons, ook top. Hierna de in zout gegaarde knolselderij met stukjes paling, peterselie en klaverzuring, en voor Isabel de gemarineerde zalm met asperges, Hollandaise en waterkers (ik stop even met de superlatieven). 
We drinken een Dona Maria van Julio Bastos uit Portugal (€ 25,=) en wachten op gebakken zwezerik met boemboe, peentjes en spicy appeljus, en de lamsworstjes van de bbq met munt, koriander en chimichurri. Goede portionering, lekkere smaken, niet te ingewikkeld en lekker à tempo. We sluiten af met Ron’s bloemkool met kalfsgehakt en Messeklever en lichten om 21.00 het anker. 
Ik ga volgende week weer!
de foto’s staan op Facebook


Reacties

  1. Door demoslager

    Genoeg voorbeelden van chefs die super koken giga hoog niveau en weinig overhouden. Kwestie van om je heen kijken en lef tonen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.