In plaats van de lezer urenlang te vermoeien met lange opsommingen van mooie gerechten, dat heb ik in de meeste gevallen al eerder gedaan, houd ik het kort en beschrijf ik het culi-rondje wat ik onlangs met de Dutch Foodie heb gemaakt (we moesten er nodig even uit…). De tocht begint in het pittoreske Bussum waar de DF me oppikt en me direct de sleutels van zijn hagelnieuwe ‘huiskamer op wielen’ overhandigt;” Juul, ik haat rijden, aan jou de eer…”.

Binnen 3 kwartier (hij was te laat) draaien we nog net op tijd de parkeerplaats van Noble (het oude Chalet Royal) in Den Bosch op waar we door maître Xavier Giessen (voorheen maître-patron van Bolenius) hartelijk worden ontvangen.

Er komen een brioche-toastje paling, een oestertje met kleine eitjes, chef Edwin Kats biedt wat ‘faux foie’ (nep foie gras van kikkerertwen) aan, daarna een stukje zeeduivel, en tot slot een stukje lam.

Geen mega-porties, we moeten vanavond nog aan de bak, maar wel allemaal mega-lekker. Noble in Den Bosch is onderlaatst zijn Michelinster verloren en ik begrijp daar niets van, als je mijn vorige verhaaltje over Origine in Dijon leest, nou, die kunnen nog niet in de schaduw van Noble staan (een fenomeen wat me vaak opvalt met de sterren in Frankrijk vergeleken met die in Nederland, ik kom daar in Rondje België deel 2 nog op terug).

We lichten het anker maar het is ondertussen toch al half vier, dus pakken we alle spitsen mee die er zijn (Antwerpen, Gent en nog 3) en komen we pas om 19:00 aan bij Willem Hiele in Oudenburg (bij Oostende). De DF las een half jaar geleden mijn meer dan enthousiaste verhaal over deze Belgische Viking en zei direct “daar wil ik ook naartoe”.

Ook hier weer een allerhartelijkste ontvangst, deze keer door de chef zelf, bijgestaan door zijn zus, en we hebben precies een kwartier voordat het spektakel begint. De zee-egel met doperwtjes en kaviaar is slechts een voorbode voor wat ons te wachten staat aan de rand van de keuken.

Rauwe ‘aged’ zeebaars, kokkels, à la minute gerookte makreel èn eend,

asperge, tussendoor ineens wat gedopte doperwtjes (een dievenklus) met zolderspek (ik heb voor beide Belgische chefs die we op deze trip aandoen een stuk zolderspek van John van Broekhuizen meegenomen, ze worden gek… En zoals het een grote chef betaamt worden er direct gerechtjes meegemaakt).

Door met inkvis, langoustine, snijbiet, rouget, en als pièce een hele à la minute gepocheerde tarbot (voor de hele zaal) met asperges van prei (dat is het binnenste van een uitgebloeide asperge die in zijn geheel op de kolen gaat). Het is niet normaal lekker allemaal, spectaculair…

We bestellen de kaas af (we kunnen niet meer), genieten nog van een aardbeien-dessertje en duiken na een kopje kamille-thee gesloopt de meer dan comfortabele bedden in (Willem heeft 6 heerlijke kamers op de 1steverdieping). We zijn de enige gasten, of we het vervelend vinden morgen in de keuken te ontbijten terwijl zij aan de mise en place voor een partij voor 150 man staan. Hahahaha wat een vraag, natuurlijk niet!!

NB Ik vroeg het de vorige keer al. Waarom heeft Willem Hiele maar 1 ster…? Wordt dit de rode draad door deze trip. Eerst Noble met 0, dan Willem met 1…?

Willem Hiele|Kapittelstraat 71|Oudenburg| 🇧🇪


Reacties

  1. Juul, wat was het gezellie, en wat superleuk geschreven weer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.