De Nationale Week zonder vlees en zuivel gaat morgen van start en duurt t/m 12 maart, het is geen toeval dat ik aan de vooravond bij mijn vriend Ron Blaauw eet, en al helemaal niet dat ik vlees laat voor wat het is (okay, aan het einde ga ik even in de ‘fout’ met wat zuivel…).
Het is lunchtijd, ik ‘mag’ aan de vaste tafel van kunstenaar Selwyn Senatori zitten, de zon straalt en buiten vriest het. Heerlijk! We starten met een paar snacks waaronder mijn favoriet, de gefrituurde krokante ui met peperkorrels en limoen. Ik denk dat ik me geen leven zonder uien kan voorstellen, in mijn nieuwe Éénpansbijbel komen ze in vrijwel alle recepten voor, en deze wijde bloem met krokante lamellen is onvergetelijk lekker.
Lekker zijn ook de taco ayam besisit Bali en de geoefende lezer leest daar ayam, dus kip. No way, deze heet net iets anders en is in plaats van met kip gemaakt met een vleesvervanger van Redefine Meat. Ik was daar vorige week, in Israël, en heb zelden zoveel commentaar gehad op een Insta-post. Van enthousiasme tot afschuw, zelfs van iemand die me daarna direct is ontvolgd, althans daar dreigde hij me mee. Ik heb met een vrolijk ‘doei’ afscheid genomen van deze professor, die waarschijnlijk niet wordt gehinderd door al teveel kennis over dit onderwerp.
Enfin, dit moest ik nog even kwijt, niets menselijks is ook mij vreemd, we gaan door met de welhaast legendarische salade van romeinse sla met groene curry, watermeloen, avocado, komkommer en groene kruiden (oeps, ligt daar nu een ei bij..?). Mijn lievelingsgerecht!
De koningszwam kan ik elke dag eten, en dat komt niet persé van de vlezige structuur en bite, maar vooral van de smaken van de chili crisp en de tonkatsusaus. Waanzinnig!
Tafelgenoot P. gaat ondertussen aan de ‘boneless spareribs met huisgemaakte sambal, ik ben d’er dol op, en ik pak de geroosterde bloemkool met bruine boter en Pierre Robert (zachte kaas). Zonde dus, maar ik vergeef het mezelf hahaha, en het is superlekker, just like old times (ik heb dit eens een week lang met Ron gemaakt toen we samen kookten in Turkije, lees hier hoe dat was).
Een heerlijke lunch zonder vlees en bijna vegan.
Ron Gastrobar|Sophialaan 55|Amsterdam