Na de eerste primeur voor Willem Kool, de 2devoor Carsten, de 3de voor het Parool, waarna BNR, TvNH en ga zo maar door gaan we vandaag maar es wat inhoudelijker in op het grote nieuws, Ron Blaauw restaurant gaat verhuizen van Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam. Iedereen weet al dat Sophia ophoudt te bestaan, daar komt Ron, en in Ouderkerk komt Ron’s Vis van de Dag. Wat niet iedereen weet is dat het uitbrengen van dat nieuws aan een select gezelschap afgelopen dinsdag gepaard  ging met een fantastische lunch op de nieuwe locatie. Het hele team was vast even een dag naar Amsterdam, inclusief bediening, om 12 man in de watten te leggen.

Persmomentje, vriendenmomentje, culimomentje….. We starten met een granité van komkommer met passievrucht, zoetzure rettich en gefrituurde garnaaltjes, oude bekende in een nieuw jasje, waarna een hoorntje met crème van zilverui met bieslook en een gefrituurd spieringkje. Glaasje champagne erbij, mooie start (niet voor iedereen, er zijn er nog een paar aan het bijkomen van de innauguratie en de afterparty van Lucas Rive gisteren als SVH Meesterkok….). Eerste gerechtje aan tafel is een wasabi-marshmellow met tonijn en inktvisinkt, waarna een nepeitje van yoghurt met kardamom waarin een bonbon van mango en ganzelever. De Vergelegen, Semillon (Zuid Afrika, 2008) van Otto Lenselink, zit overigens ook aan tafel, smaakt er goed bij en we gaan snel door met een echt eitje met schuim van aardappel en crumble van kip. Hommage aan Henk Tuin, waar Ron ooit souschef was in Aujourd’hui. Het echte werk (alsofg dit lullig was..) gaat nu beginnen. Tartaar van Noordzeekrab met aardappel en een flinke dot Acquitaine kaviaar, waarna een combinatie van mosselen, kip en rode biet. We schakelen over qua wijn naar een Pulligny Montrachtet “Les Enseignères” van Olivier Leflaive (F, 2008), briljant bij de op lage temperatuur gegaarde tongfilet met een farce van coquille, meiknol, veel truffel, crème van peterseliewortel en vinaigrette van peterselie….. Het is een feest, helemaal als Gerrit Greveling als voorzitter van de Alliance Gastronomique ook aanschuift. De witte bourgogne doet helaas maar 1 gang mee, maar krijgt een prachtige vervanger in de vorm van een Tignanello (I, 2007). Er gaan stemmen op dat deze wijn wel wat jong is, maar hij valt uitstekend. Eerste pièce, of derde tussengerecht, is een combinatie van zwezerik, crème van wortel, linzen en een kleine kruidensla. Allen zijn het er over eens, zwezerik wordt ondergewaardeerd in Nederland, we hebben dus geluk. Pièce de resistence is rouleau van duif met spitskool, een geconfijt boutje, duxelles van paddestoelen, crème van aardpeer en polenta. Het dessert is een oude bekende, de Baileys, maar dan nu in de 2011-variant, met een Vin de Constantia van Klein Constantia, muscat blanc a petits grains (Zuid Afrika, 2005). Ik ben niet zo van de zoete wijn, maar dit is lekker…..!

Ondertussen wordt de tafel steeds leger, Alain haalt zijn kind uit school, Braakhekke moet het podium op, Willem moet naar de redactie, slager Fons moet ook weer aan het werk, evenals de mannen van As, dus na een laatste bakkie gaan ook Gerrit en ik ieder ons weegs, Ron achterlatend in zijn nieuwe droom, ik zou vast gaan boeken als ik jou was!

http://www.facebook.com/album.php?aid=332888&id=689972577&l=692befc7aa



Reacties

  1. Door pieternel

    Kan je al boeken dan – moet je dan naar (het voormalige) Sophia bellen? lfs P

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.