Buiten de restaurants die we bezoeken in en om Jávea (Ca Joan, El Baret de Miguel en El Raco de la Xara) komen we hier vooral voor La Mejor Mesa, het event van Casa Coline waar een paar keer per jaar een ‘sterrenchef’ kookt met Ferry van Houten voor een man of 30 à 40. Deze keer is het de Ron Blaauw met zijn kompaan Bas Brouns, terzijde gestaan door Ferry en amigo Ate (het verhaaltje van Ca Joan staat deze week online, de 2 anderen heb ik eerder al een keer besproken en waren niet heel veel anders dan een jaar geleden, dus meer dan een opsomming van gerechten zou ik niet komen, best saai, dus niet!).
Terug naar Ron en Bas, die 2 volle koffers hebben ingecheckt dus al best wat thuis hebben voorbereid. Ondanks dat hebben ze nog een stevige mise en place-dag op de zaterdag en is het op zondag om 9:30 beginnen om stipt om 13:00 klaar te staan.
We starten met ‘Indonesian tapas & Ronny’s cocktail’ rond het zwembad (o.a. sate babi en sate ajam, gefrituurde Hollandse garnaaltjes, panipuri met kip en kentjoermayonaise, loempia van kalfsgehakt) met een cocktail van mango, passievrucht, wodka, rum, gecondenseerde kokosmelk en spices. De laatste tapas worden aan tafel geserveerd waarna we starten met de werkelijke lunch.
Eerste gerechtje komt uit de koker van onze gastheer Ferry en is een ‘tartar de gambas roja y shooter’. Tartaar van lokale gamba’s (beter wordt het niet), op een bodem van schuim van karnemelk en cashewnoot, met een ‘shooter’, soort cappuccino, van de koppen en schalen van de gamba’s. Top!
We gaan door (althans Ron en Bas) met een cassoulet van boontjes en lubina (een type zeebaars), met gepocheerde oester en kaviaar, wat mij betreft meteen het allerlekkerste van de hele middag maar dat komt dan vooral door de saus, tjemigdepemig…
Volgende gerechtje is pulpo a la Gallega (F), maar dan niet houten plankje-aardappel-oktopus-pimentòn, maar schuim van aardappel, gestoofde oktopus, krokante kalfswang en olie van chorizo.
Pato Javéa y foie (F), denk aan een rolletje pannenkoek-Pekingeend maar dan echt anders (maar wel die smaken), met een flan van foie met gelei van soja en honing.
Ron en Bas zijn weer aan de beurt met de ‘Gastrobar classic spareribs’ met gefrituurde zuurkool en huisgemaakte sambal, een ‘all time favorite’ (overigens een van de weinige sterrenchefs die varken op een podium zet).
Het is nog niet klaar met ons Amsterdamse duo, want ik snap nu wat er zoal in die koffers zat (20 Anjou duiven), er komt paloma y foie ‘en croûte’, Anjou duif dus, met foie en truffel in bladerdeeg, met een waanzinnige jus en de aardappelpuree van Robuchon. Nie normaal lekker!
Ferry sluit af met zijn signature, soufflé (what else?) ‘lima y queso fresca’, van hangop en limoen. Ik geef het je te doen, 40 kleine soufflé’s die allemaal perfect uit 2 verschillende ovens komen.
Omdat er nog een avondprogramma is (de DF en ik maken eten voor de chefs, grand aioli, gamba’s roja’s, patatas bravas en de lekkerste chuletons van het weekend) geven we om 18:30 de sleutels van de draaitafel aan Ron zodat we weten dat het terras binnen een uur leeg is (geen zorgen, dit is al jaren een running gag). De Hollandse potpourri, en dan heb ik het over de muziek, doet zijn werk, om 19:30 is het terras leeg zodat we om 21:00 starten met de gamba’s. Geweldige dag!
Wil je nu volgend jaar ook een keer bij zo’n La Mejor Mesa zijn (sterrenchefs die koken met Ferry in ‘zijn’ Casa Coline), houdt dan hun website in de gaten (klik hier). Voor dit jaar is het klaar, of je moet 1 december nog willen komen bij ‘Beats and Bites’ waar ondergetekende met zijn G6-vrienden gaat koken (Aan de Poel, Visaandeschelde. Lute, Paardenburg, Ferry, Julius). Er is nog plek!