Het is 18.05, we zijn 25 minuten te vroeg, maar dat is geen probleem, we zijn meer dan welkom in de nieuwe Gastrobar van Ron Blaauw aan het Klein Gartmanplantsoen (naast Leidseplein) in Amsterdam. De chef komt zelf net binnen en we drinken samen een eerste glaasje, met een oeuf mimosa (gevuld eitje) en een oestertje.

img_9019

Het is vanavond de derde en laatste proefavond, vrienden, bekenden, familie en wat journalisten zijn welkom om à la carte en op verschillende tijden wat te komen eten. Zo komt de routine er een tikkie in, en wordt er al meteen door 300 poppetjes over gesproken. Slim!

Gastrobar 4. Na “the original*” aan de Amstelveense weg (Sophialaan eigenlijk) kwam er een 2de in de Kerkstraat, de Oriental, een derde in Ouderkerk aan de Amstel, de Indonesia, en dan nu in de voormalige Nacional de RG Paris. Bistro-brasserie is het idee, en als je dat opzoekt moet het iets zijn tussen een eetcafé (bistro) en een taverne (brasserie). Waar het om gaat is een relaxte atmosfeer met betrekkelijk eenvoudig maar vooral lekker eten, en dat is gelukt.

 

Aan tafel in de lange pijpenla gaan we aan de prima terrine de foie gras (Gijs), de kikkerbillen (Max, tikkie eng voor de eerste keer maar wel schoon op), gerookte zalm met sauce verte (Isabel, en ook schoon op) en quenelles de brochet sauce Nantua voor schrijver dezes, waar je me ‘s nachts voor wakker kunt maken.

img_9021

Pièce is zuurkool met varken voor de vrouw, en navarin d’agneau, lamsstoof voor mij. Typische bistro-gerechten, geserveerd in een kleine cocotte, waarbij je je afvraagt of het wel genoeg is, en dat is het. Optisch bedrog dus, want hoeveelheid maar vooral smaak zijn zeer in orde.

img_9028

Er zijn 3 desserts (het is de 3de proefavond en niemand betaald), crème brulée zoals crème brulée hoort, wat ook geldt voor de tarte Tatin en de profiterolles. Ik corrigeer, de tarte Tatin is niet alleen zoals die hoort, maar met de butterscotch istie goddelijk!!

img_9030

Vanaf morgen 5 oktober gaan de deuren officieel open, ik zit er volgende week weer!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.