Op een of andere manier heb ik op zondag altijd net wat meer behoefte in warm lunchen dan op een andere dag. Doordeweeks vergeet ik überhaupt vaak te lunchen en krijg ik om half 4 ineens knallende koppijn, maar op zondag een kappie aan het aanrecht vind ik helemaal niks. Wat te doen want ik houd er vaak niet echt rekening mee wat betreft de inkoop…Risotto!
Ik heb altijd een zak risottorijst in de bijkeuken, kippenbouillon in de freezer en boter en kaas in de ijskast, dus een risotto is zo gemaakt. Om maar meteen een heet hangijzer te beroeren, ik pretendeer niet dat dit dê Italiaanse risotto is, het is gewoon een lekkere pan met gegaarde rijst. laten we het daar maar op houden!
Onderstaand mijn basis-recept van risotto, waar je verder alle kanten mee op kunt. Voor de kleur en de smaak is deze met kort geblancheerde doperwten.
Porties |
|
- 100 g sjalot gesnipperd
- 80 ml olijfolie
- 400 g risottorijst Arborio
- 1,5 liter kippenbouillon warm
- 70 g boter
- 120 g Parmezaanse kaas vers geraspt*
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Fruit de sjalot zachtjes glazig in olijfolie.
- Voeg rijst toe aan de sjalot en roer om totdat elk korreltje rijst is bedekt met olie.
- Voeg 30% van de warme bouillon toe, roer goed door en laat de rijst zachtjes pruttelen. Voeg iedere keer als de rijst te droog wordt wat bouillon toe en roer af en toe om. Na een kwartier zul je merken dat de rijst bijna gaar is en een beetje romig begint te worden (veeg met een pannenlikker regelmatig de korreltjes rijst van de zijkant van de pan terug in het vocht).
- Voeg als de rijst nog een lichte bite heeft de boter en de helft van de Parmezaanse kaas toe en breng de risotto op smaak met zout en peper.
- Dit zou het moment kunnen zijn dat je een ingrediënt toevoegt*. Roer dat dan door de risotto, laat nog een minuut staan en serveer direct met het restant van de kaas “on the side”. Zorg wel dat de risotto nog een beetje "loopt", in Italië kun je er een lepel doorheen halen waarna het bord dan weer dichtstroomt
* Een risotto moet dus goed nat zijn, is de bouillon op neem dan gerust wat warm water (van heel veel ingekookte bouillon wordt de risotto erg zout). *Ook hier geldt weer "een recept is slechts een leidraad...", wil je meer kaas, dan rasp je meer kaas.