We beginnen de week met comfort-food in optima forma. Risi e bisi, lijkt een tikkie op risotto maar is toch anders en heeft misschien net wat minder aandacht nodig tijdens de garing, je hoeft nl niet steeds bouillon aan te vullen, af en toe roeren is wel een goed idee.
Van oorsprong komt deze variant uit Venetië en wordt daar nog steeds traditioneel op 25 april gegeten (de dag van de heilige San Marco), gelijktijdig met de eerste (en vaak dure) oogst van jonge doperwten.
Uiteraard is de kippenbouillon makkelijk te vervangen door groentebouillon, dus dan is de risi e bisi vegetarisch!
Prep Tijd | 30 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 3 sjalotten fijngesnipperd
- 100 g pancetta* in blokjes
- 1 el olijfolie
- 2 el boter
- 400 g doperwten
- 125 ml witte wijn
- 200 g risotto-rijst (arborio, carnaroli of vialone nano)
- 1½ liter lt kippenbouillon
- 100 g mascarpone
- ½ bos platte peterselie gesneden
- Parmezaanse kaas naar smaak
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Fruit sjalot en pancetta in olijfolie en boter tot de sjalot lichtbruin en de pancetta een beetje krokant is.
- Voeg doperwten en witte wijn toe en breng aan de kook zodat de alcohol snel verdampt.
- Voeg rijst en warme bouillon toe, breng weer aan de kook, zet het vuur zacht en laat minimaal een kwartier met de deksel voor 4/5 op de pan garen.
- Controleer de garing, geef eventueel nog een paar minuten en voeg indien nodig nog wat bouillon toe of laat, als de rijst te nat is de deksel de laatste paar minuten van de pan (we willen een dikke maar nog wel vloeibare 'pap' hebben).
- Roer als de rijst gaar is de mascarpone, peterselie en 2 eetlepel Parmezaanse kaas door de risi en serveer met wat extra kaas.
Notities
* Pancetta is superlekker en 'the real thing', maar is te vervangen door ontbijtspek.