Ik was weer eens bij Rijsel, en deze keer met mijn lang verloren gewaande vriend Harold en zijn Karin, dus vineus was het meer dan voor elkaar (de licht zoete witte wijn, van het voorgerecht, Jasnières van Eric Nicolas, wordt even “in de hoek gezet” om terug te komen bij…. het pièce, de côte de boeuf. Een ongebruikelijke maar bizar goede combinatie).
Qua nourriture, het eten, is het ook allemaal voor elkaar, want Rijsel is langzamerhand verworden tot instituut. Een kaart zoals een kaart hoort, zonder gedoe, en idem gerechten.
Ik weet thuis al wat ik ga eten, de geweldige huzarensalade vooraf, en côte de boeuf als hoofd (even iemand zoeken om hem mee te delen…) De huzarensalade is top, lijkt eenvoudig, is het niet, en ook de côte, met de gebakken aardappeltjes en de kropsla is een feest, evenals de Côtes du Rhône van Jamet (F, 2014). Stukje kaas toe, een topavond!
Zoals altijd, het is maandagavond, zit er wel een grote chef in de zaal. Deze keer Jannis Brevet van Inter Scaldes**, die op zijn vrije avond prima weet waar hij heen moet. Geen gedoe, ik zei het al, geen liflafjes, hoe lekker ook, gewoon huzarensalade en een stuk vlees. Rijsel.