Ik zit momenteel, laten we maar zeggen, in mijn Japanse periode. Dat begon met het verzamelen van receptuur en de aanschaf van een robatayaki, zo’n supercool Japans stenen grilletje. Ik had al wat binchotan, die japanse houtskool liggen maar die had ik eigenlijk nog nooit gebruikt omdat het zo moeilijk is aan te krijgen, maar daar heb ik nu een truc voor. Vul een firestarter, de mijne is van Ofyr, voor de helft met gewone houtskool en daar bovenop binchotan. Steek 2 wokkels of natuurlijke aanmaakblokjes (ik heb die van BGE) aan en zet daar de firestarter op. Na 10 minuten brandt het houtskool, de binchotan duurt dan nog zeker 20 minuten. Als alles goed gloeit gooi je alles over in de robatayaki (met een stevige handschoen want de starter is niet meer om aan te vatten). Dit deed ik gisteren om 17:30 en toen mijn gasten om 22:30 naar huis gingen gloeide het vuur nog.
Ik maakte gisteren o.a. ribeye-rolletjes met bosui, wat je overigens ook prima met entrecôte kunt maken, is iets minder vet. Hierbij de mosterdzaadsaus en alles komt goed!
Recept Afdrukken
Ribeye-rolletjes met bosui
Instructies
Meng sojasaus, mirin, sake en peper tot een lak.
Leg 3 plakken ribeye overlappend op elkaar zodat er een vierkant ontstaat en rol hier 2 bosuitjes in die qua wit deel tegenover elkaar liggen.
Zet de rol vast met 3 satéprikkers en maak in totaal 4 rollen
Schroei de rollen om en om dicht en begin na 3 minuten met het bekwasten met lak.
Grill de rollen in totaal niet langer dan een minuut of 6, laat 2 minuten rusten en snijd ze in plakken. Serveer met het restant van de lak.
Tegenwwoordig doen ze er SPERZIEBONEN in. Om te kokhalzen.
De lekkerste gehad in groningen. Met GESNEDEN bosui en harde stukjes knoflook met iets van een korrelig dikke jus naar ik meen. Voortreffelijk.