Het Restaurant voor een maand van Ramon Beuk, en mooie actie ieder jaar in augustus om de komkommertijd te overleven, staat dit jaar in het teken van landen. Na de eerste week Engeland, niet direct mijn favoriet, staat de 2de week in het teken van Amerika, al een stuk beter, en was ik afgelopen zaterdag “special guest”.

Een special guest, ik was het al een keer eerder met Kranenborg, vult in waar Ramon in de show stokt, maar dat is zo’n vakman dat dat eigenlijk nauwelijks gebeurt. Iets vertellen over de wijn dan, dat lukt, en een keer de soep inschenken vanauit theepotten zodat je een keer langs alle tafels bent geweest. Dat lukt ook! Als tegenprestatie krijg je een tafel voor 6 en heb je met zijn allen een topavond.

Het aperitief, we zijn wat laat, gooien we er in langs de kant van het Amsterdam-Rijnkanaal, waarna we snel de propvolle Glazen Ruimte ingaan. Amuses zijn een kroepoek-nacho van gepofte kaas met crème van jalapeño en een mini hotdog van zuurdesem met tartaar, geconfijte zuurkool, mosterd en ketchup. Er komt nog een cherry coke, bereidingen van kers met zwarte peper en opgeschuimde cola, wat ook heel goed als dessertamuse zou kunnen dienen, maar ja, we zijn in Amerika. De kop is eraf!

Na de introductie van Ramon vertel ik wat over de Albariño van Martin Codax (E, Rias Baixas, 2012) en beginnen we aan het voorgerecht, de Big Kahuna Burger, ofwel tartaar van tonijn, even gebrand met de verfbrander, met bakjus, baconkruim, ananas, brioche, gel van zure bom en gepofte tomaat. Lekker gerechtje en mooie variant van een burger.

Hierna de gumbo, ik ga met twitteraar Jordi langs met de theepotten met krabbouillon, van gemarineerde krab, Hollandse garnalen, okra, rouille, krokante rijst en gerookte kip. De Anselmann uit Pfalz (D, 2012) is aan de beurt. 5 minuten vantevoren zoek ik ‘m even op op internet, blijkt een cabernet blanc, kloon van cabernet sauvignon met hybride druif (wat is dat nou Ferry?) die ook veel in Nederland voorkomt.

2de tusengerecht is Mac & Cheese, maak me gek, met ansjovis en gepocheerd ei (24 uur op 68ºC). Superlekker, en ei is ontzettend moeilijk te combineren met wijn, maar de chardonnay 446 van Noble Vines uit Monterey (USA, 2010) doet het prima.

Pièce…, BBQ’d shortrib, tartaar in as, gebrande mais, crème van mais, kool, kappertjes en lavas. Lekker robuust en veel smaak, net zoals de Nereo van Bodegas Tavera uit Castilla (E, 2007).

Het wordt ondertussen licht chaotisch, gasten helpen mee aan de pas, er wordt buiten lekker gerookt, er is een hoop traffic, dus het optreden van een lieve mevrouw ontgaat me licht, maar daar is aan het einde mede-special guest Jordi, beroepstwitteraar, die middels grappen die steeds leuker worden de aandacht weer terug krijgt. We krijgen nog 1 gerechtje Milk ‘n’ Cookies, bereidingen van pecan, pinda en chocolat chip met ijs van havermout, cranberries, cookie dough en vanillemelk. Superlekker, evenals de Rösenkoning, Tiefenbrunner uit Süd Tirol (I, 2011).

Mijn taak zit erop, superavond, die naast de dinerzaal onder de zoete klanken van dj Ferry, en onder het genot van een gt’tje, nog wat wordt verlengd.

(wees er snel bij, het duurt nog 2½ week en het is echt superleuk, volle avond van 19.00 tot 1.00!!)



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.