“Hey Juul, doe je nog wat met je verjaardag of ga je de avond vantevoren met me mee naar het Restaurant voor een Maand van Ramon Beuk. Leuk joh, guest of honor, beetje aan tafel zitten en smikkelen en smullen….” “Goed idee Robert, gezellig….”
Zaterdagavond 19.00 uur sharp komen Chef Kranenborg en zijn lieve Marian de keuken binnen van het Glazen huis in Maarssen. Tafelgenote en cameravrouw Anouschka en tafelgenoot/regisseur sterrendagen Topchef 1 & 2 Jasper zijn er al en het gaat een relaxte avond worden.
Niets is minder waar als Ramon ons uitlegt wat hij van ons verwacht. Alle begeleidende wijnen bespreken voordat we ze hebben geproefd, het eten becommentariëren (wil hij eigenlijk liever niet..) en bij elke gang aan de pas helpen uitserveren. We beginnen rustig met de amuses. Haring en toast 2004, in vanille en tomatenbouillon gemarineerde tomaat met crème fraiçhe 2007, en een combinatie van rund, aardappel en chocolade 2008. Ramon legt uit dat elke gerecht een historie èn een jaartal kent en wij worden aan het werk gezet. Gebakken langoustine met rietsuiker, met tartaar van coquille, crème van bloemkool, grapefruit en bisque van kreeft 2009, met een Rioja Edulis blanco (E, 2010). Robert doet de quenelles van bloemkool, ik doe de saus, en 105 bordjes later kunnen we aan tafel. 2de gerecht is in boter gegaarde zeebaars met bleekselderij, jonge wortel, komkommerkruid, olijf en thee van laurier 2003, met een Nimbus gewurztraminer van viña Casablanca (Chili, 2009). Deze keer staan we niet aan de pas maar lopen we even lekker langs alle gasten met de thee, Ramon heeft andere gasten ingeschakeld voor de extra handjes….. Robert maakt her en der met charmante dames een praatje, ik werk lekker door.
Het lekkerste gerecht van de avond, ode aan zijn moeder, is aubergine op verschillende bereidingswijze, met o.a. een waanzinnige curry, een crème, en gepoft (2009). Hierbij een gekoelde rode, Nicolas de Bourgeuil van Langlois-Chateau (F, 2010). Robert doet de gebakken aubergine, ik de 3 spuitjes van crème….. Heerlijk!
“Kip patat en appelmoes anno nu” is het pièce. Perfect gegaarde kipfilet, een mooi gaar boutje en een stukje geconfijt, 2 soorten appel, dikke friet en mayo uit de kidde. Kraan doet de kip, Isabel doet ook de kip, en ik spuit 105 punten mayo uit de kidde. We drinken er een Côtes de Nuits-Village bij van Maison Chanson (F, 2009) en we zijn eindelijk klaar voor vandaag. Het zweet staat op m’n rug, maar het is bij de tiramisu decomposée, met mascarpone, koffie, caramel en oude rum, dat we echt vrij zijn, eerst nog even de wijn bespreken. Baas B zingt nog een liedje (life, geen rap, best leuk) en na een glaasje Muscat de Rivesaltes Ambré (F, hors d’age) is het mooi geweest. Een geweldige avond, zet je zelf op de wachtlijst en blijf bij de telefoon zitten, want het is officieel al uitverkocht.
Alle foto’s staan op Facebook: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150351991142578.408408.689972577&l=30b22ceeae&type=1