Prep Tijd | 45 minuten |
Kook Tijd | 30 minuten |
Porties |
kg
|
Ingrediënten
- 225 g boter
- 300 g lichte basterdsuiker
- 5 g zout
- 50 g karnemelk
- 500 g zeeuwse bloem gezeefd
- 20 g bakpoeder
- 30 g speculaaskruiden
- 1 mespunt gemberpoeder optioneel
- 1 mespunt anijszaad optioneel
- 1 mespunt foelie optioneel
- 1 mespunt cubebe peper optioneel, gevijzeld
- amandelschaafsel zoveel als nodig
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Meng de boter met basterdsuiker en zout.
- Voeg karnemelk toe en roer goed door.
- Voeg Zeeuwse bloem, bakpoeder en speculaaskruiden en evt extra specerijen toe en roer door tot het een korrelig mengsel. Kneed verder met de hand
- Laat het deeg 1 of 2 dagen in de koeling rijpen om de smaken door te laten trekken.
- Bestuif je speculaasplank met bloem en klop het restant er direct weer uit.
- Rol het deeg met behulp van wat bloem uit tot een dunne plak en snijd in vierkanten die een halve centimeter kleiner zijn dan de afbeelding op het plankje.
- Druk de stukken deeg goed in het plankje en klop ze er daarna weer uit.
- Smeer een bakplaat goed in met boter ook gebruik vetvrij papier. Bestrooi met amandelen die eerst even 10 minuten op 130ºC in de oven hebben gelegen en leg daar de plakjes op met de afbeeldingen naar boven.
- Bak de koekjes in 30 minuten af in een op 150ºC voorverwarmde oven en laat afkoelen.
- Het deeg kun je een paar weken bewaren in de koeling, wordt steeds lekkerder