Zet pruimen op met suiker, citroensap, gember en citroenblad en breng zachtjes aan de kook (je kunt ze eerst een nachtje in de koeling zetten met sap, gember, suiker en blad, geeft de jam nog meer smaak).
Laat een minuut of 10 zacht koken en controleer de dikte (de een doet een lepel op een bord en trekt er met een vinger een streep door, als de bodem van het het bord zichtbaar blijft is het goed, de ander, ik, legt een platte klodder 3 minuten in de koeling en kijkt naar het resultaat).
De freak (ik weer) trekt nu met een pincet de velletjes uit de warme prut.
Vul een schone jampot met kokend water, tel tot 20, giet leeg en giet de kokende jam in de pot. Sluit af, zet op zijn kop en laat 24 uur afkoelen.
Je kunt de afgesloten potten prima een half jaar (of langer) bewaren in de kelder (koel en donker), eenmaal aangebroken zet ik haar in de koeling. Oh, en altijd een schone lepel gebruiken anders heb je binnen 3 dagen schimmel, ook in de koeling,
Notities
* Altijd bevroren citroenblad (jeuk purut), nooit gedroogde, dat heeft vrijwel geen smaak.