Meng lauw water goed met gist, laat 10 minuten staan.
Meng bloem, gesmolten boter, melk, bruine suiker en zout in de keukenmachine met de deeghaak en voeg al draaiend water en gist toe. Laat draaien tot je een goed gemengd en plakkerig deeg hebt.
Verdeel het deeg in 12 bollen en plaats elke bol op een met papier bedekte bakplaat.
Dek af met een vochtige doek en laat 1 1/2 uur rijzen op een warme plek.
Breng een pan met 2 liter water aan de kook, laat het bakzout hierin oplossen en gaar hier stuk 30 seconden de broodballen in (na 15 seconden even omdraaien). Laat even uitlekken/opdrogen.
Snijd een kruis aan de bovenkant van de broodjes en bak ze in 12 à 15 minuten af in een op 220ºC voorverwarmde oven.
Notities
bakzout (natriumwaterstofcarbonaat) wordt ook wel baksoda of baking soda genoemd en is geen bakpoeder. Bakzout maakt het deeg luchtiger.