Prep Tijd | 20 minuten |
Kook Tijd | 55 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 1 polderhoen (1,8 kg)
- 4 el olijfolie
- 1 citroen in wedges
- 2 sjalotten in de lengte doormidden
- 6 medjool dadels ontpit en in stukken
- 6 takjes tijm/oregano
- 400 ml kippenbouillon
- 2 tl chiliflakes
- 125 g boter in ijskoude blokjes
- maldon zout
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Maak de kip schoon en droog en bestrooi met zout en peper.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een gietijzeren pan (neem een pan waar de kip goed in past zodat de deksel er nog op kan) en leg hier de kip in met de borsten naar boven.
- Bak de kip 5 minuten aan zonder te draaien, voeg citroen en sjalot toe en zorg dat die de bodem raken.
- Bak nog 2 minuten door, voeg dadels, kruiden en bouillon toe, bestrooi met chiliflakes en zet de kip met een deksel op de pan in een op 215ºC voorverwarmde oven.
- Haal na 25 minuten de deksel van de pan, giet het restant van de olie over de kip en zet nog 25 minuten zonder deksel terug in de oven.
- Laat de kip 10 minuten rusten in de pan en passeer ondertussen het kookvocht door een zeef.
- Houd de dadels apart en breng het kookvocht aan de kook.
- Laat met minimaal 30% reduceren tot de saus echt een stevige smaak heeft, en monteer met klontjes ijskoude boter.
- Serveer de kip met de dadels en de saus.
Notities
* Je kunt de boter weglaten en in plaats daarvan 200 ml room toevoegen en laten inkoken tot de gewenste smaak en dikte.