Prep Tijd | 30 minuten |
Kook Tijd | 2 uur |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 4 el zonnebloem olie
- 1 kilo lamspoelet in stukken van 5x5 cm
- 2 el bloem
- 1 kilo agria aardappels geschild en in stukken
- 2 witte uien gesnipperd
- 1 prei gesneden
- 1 winterpeen gesneden
- 750 ml runderfond*
- 1/4 groene kool grof gesneden
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Bestrooi het vlees met zout en peper, bak de helft in 2 eetlepels olie in een koekenpan rondom bruin en haal na een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees. Gooi het braadvet niet weg.
- Leg de helft van het vlees op de bodem van een stoofpan en bedek met de helft van de aardappels, ui, prei en winterpeen. Herhaal dit met de rest van het vlees en de groenten.
- Bestrooi het braadvet in de koekenpan met bloem, laat 3 minuten zacht garen en giet er 100 ml bouillon op. Roer goed tot alle klontjes weg zijn en voeg de rest van de bouillon toe. Breng tegen de kook aan en laat 8 minuten garen tot alle bloemsmaak is verdwenen (passeer eventueel door een zeef als je klontjes houdt).
- Giet de saus over vlees en groenten en zorg dat alles onder staat (voeg eventueel nog wat water toe). Zet met een deksel in een op 180ºC voorverwarmde oven.
- Voeg na een uur de koolbladeren toe en geef de stew nog een uur. Controleer regelmatig of de stew niet droogkookt (voeg dan wat water toe).
- Controleer of de stew niet te nat is, laat eventueel nog wat doorgaren zonder deksel. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de stew direct of laat afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.
Notities
* Ik gebruik hier runderfond, dus iets geconcentreerder dan bouillon, en bewust van rund zodat de lamssmaak niet heel erg gaat overheersen.